2
THINKSTOCK

Artsen riskeren 2 jaar cel voor valse medische attesten asielzoekers

Een klinisch psycholoog en een neuropsychiater moesten zich vrijdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank verantwoorden voor het uitschrijven van valse medische attesten voor asielzoekers, die zo hun asielprocedure konden rekken.

Volgens het openbare ministerie rekenden de artsen per attest 100 euro in het zwart aan en schreven ze zelfs attesten uit voor personen die ze niet gezien hadden. De procureur vorderde voor elk van de twee geneesheren 2 jaar cel en een boete van 1.500 euro.

"Personen kwamen van heinde en verre, zoals onder meer Waregem, om bij de geneesheren hun attesten te laten opstellen. De periode waarvoor ze zich moeten verantwoorden, loopt van januari tot november 2009. Daarna is de medische regularisatie verstrengd en drastisch verminderd, sinds de aanstelling van Maggie De Block als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Ik vraag de verbeurdverklaring van de vermogensvoordelen", aldus de procureur.

De neuropsychiater was op het proces aanwezig en vertelde dat hij nooit voor iemand zomaar een attest zou uitschrijven. In zijn eigen perceptie ontkende hij de feiten. Hij vertelde dat sommige asielzoekers wel degelijk met een posttraumatisch stresssyndroom kampten. De Belgische staat stelde zich burgerlijke partij en vroeg 15.400 euro schadevergoeding.

2 Maggie De Block
PHOTO_NEWS Maggie De Block

"Sinds de aanstelling van Maggie De Block is de medische regularisatie verstrengd."

procureur

Lees meer