ShutterStock

Artsenkrant: “Zeven op tien artsen willen evaluatie euthanasiewet”

Het assisenproces over euthanasie in Gent leidt tot onzekerheid bij de artsen. Zeven op de tien zijn voorstander van een evaluatie van de euthanasiewetgeving. Dat schrijft de Artsenkrant vrijdag op basis van een rondvraag waaraan 776 artsen deelnamen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het medische weekblad pretendeert niet een wetenschappelijke enquête te hebben uitgevoerd, maar "richtinggevend is deze peiling wel", schrijft het. Driekwart van de antwoorden kwam uit Vlaanderen, wat ongeveer overeenkomt met het percentage euthanasieregistraties.

Juridische onzekerheid

Een eerste opvallende vaststelling is dat 80 procent van de artsen van mening is dat het assisenproces tot juridische onzekerheid leidt bij de artsen. Bijna evenveel dokters verwachten ook ongerustheid bij patiënten.


De zaak in Gent ging over Tine Nys, die in april 2010 euthanasie kreeg op basis van psychisch lijden. De onzekerheid concentreert zich ook op dat aspect. Meer dan de helft zegt te vrezen dat artsen in de toekomst bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie niet langer advies zullen verstrekken of euthanasie zullen uitvoeren. Een kwart denkt dat dat wel nog zal gebeuren en een vijfde weet het niet. 

Euthanasie bij lichamelijke aandoeningen staat veel minder ter discussie. Meer dan 80 procent van de artsen verwacht dat collega's in dergelijke zaken adviezen zullen blijven verstrekken of euthanasie zullen blijven uitvoeren. 

Samengevat vindt 70 procent dat er een evaluatie moet komen van de euthanasiewetgeving. Daarbij geeft iets meer dan de helft (56 procent) aan dat euthanasie voor hem of haar mogelijk moet blijven voor niet-terminale patiënten met psychisch lijden. Over de vraag of euthanasie ook voor dementerende mensen mogelijk moet worden, zijn de meningen vrijwel gelijk verdeeld.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • oswald billiet

    Het is nodig dat alle bijgevoegde " koterijen" die aan de euthanasiewet hangen worden weggegomd. Een wet kan slechts éénmaal en zeer duidelijk worden geïnterpreteerd en mag niet de minste twijfel of ingevoerde beperking bevatten. Voor een behandelende dokter mag geen interpretatiemogelijkheid geboden worden.

  • Catherine MISTIAEN

    Iedereen heeft ooit wel eens 'de schreeuw' meegemaakt in het leven. De wens gehad om de resetknop in te drukken. Zelfmoordpogingen zijn een schreeuw om aandacht. Boodschap van een psychiater in het geval van psychisch lijden, moet zijn om niét op te geven. Desnoods, als er geen remedie overblijft met reguliere methodes, om de patiënt uit handen te geven, aan een of andere alternatieve therapie (keuze genoeg). Euthanasie is niet 'een nieuw begin'. Het is een definitief einde.

Lees meer