Het ponton Reno waar de asielzoekers opgevangen worden.
belga Het ponton Reno waar de asielzoekers opgevangen worden.

Asielzoekers vegen Gentse wijk proper

In Gent zijn deze namiddag ruim twintig asielzoekers van het opvangponton Reno voor het eerst met een veegploeg van de afvalintercommunale Ivago op pad gegaan om de wijk Muide-Meulestede proper te houden. Het initiatief wordt genomen in het kader van een zinvolle dagbesteding maar ook om de buurtbetrokkenheid te vergroten, zeggen de Gentse schepenen Rudy Coddens (sp.a) en Tine Heyse (Groen).

"We willen inzetten op zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid in de buurt", verduidelijkt coördinator Jesse Vrielynck van het opvangponton Reno. Ook de asielzoekers, waarvan mensen uit Afghanistan, Togo en Guinee, toonden zich tevreden met hun taak en verklaarden dat ze iets voor de buurt wilden betekenen.

Het opvangponton sloot een "netheidscharter" met de afvalintercommunale Ivago. "Voorlopig zullen de bewoners één keer per maand op pad gaan. We willen rustig opstarten, want dit moet door de bewoners gedragen worden. Als we zien dat het goed gaat, kunnen we dat opdrijven."

De Gentse schepen Rudy Coddens hoopt dat er op die manier een samenwerking komt tussen de bewoners en de mensen op de boot, zo sprak hij de asielzoekers toe.

Het begin maart geopende opvangponton heeft een capaciteit voor 250 asielzoekers en herbergt ondertussen 180 mensen, waaronder een pasgeboren baby. Het ponton wordt uitgebaat door het consortium Corsendonk/G4S Care.

Ivago heeft in Gent al 67 "netheidscharters" afgesloten met burgers, die op vrijwillige basis een straat, straten of plek proper houden, en daarvoor technische ondersteuning en materiaal krijgen van de afvalintercommunale.

Lees meer