UNKNOWN

Assisenproces Polderbosmoorden start vandaag

Voor het Antwerpse hof van assisen start vrijdag het proces van Sebastiaan Samyn (33) uit Antwerpen en Nick Bertels (34) uit Schelle. Zij worden beschuldigd van de moorden op Pascale Wauters (35) en Yves Hotome (22) uit Hoboken. Voor Samyn is het al de tweede keer dat hij voor een volksjury moet verschijnen. Hij kreeg in 2000 zeventien jaar cel voor een moordpoging.

De twee slachtoffers behoorden tot een notoir vriendenclubje uit Hoboken dat voornamelijk uit druggebruikers en criminelen bestond. Ook Samyn, Bertels en Rachid B., die vroeger inspecteur was bij de politiezone Rupel, maakten er deel van uit.

Licht mentaal gehandicapte Pascale Wauters verdween in 1998
De licht mentaal gehandicapte Pascale Wauters verdween in 1998. Ze werd voor het laatst gezien in de nacht van 17 op 18 juli in café Coupé in Hoboken. De cafébazin zag hoe Samyn, Bertels en Hotome haar op de parking met geweld in een auto duwden.

Samyn en Bertels ontkenden dat en verklaarden aan de politie dat ze haar gewoon een lift hadden gegeven naar huis. Hotome kon op dat ogenblik al niet meer verhoord worden, omdat hij sinds 4 september 1998 zelf ook vermist was.

Samyn en Bertels werden aangehouden voor de wederrechtelijke vrijheidsberoving van Wauters, maar twee weken later opnieuw vrijgelaten.

Doorbraak in 2004

Pas in de zomer van 2004 kwam er een doorbraak toen een zekere Philippe Cancella een brief naar de speurders stuurde waarin hij schreef dat Samyn en nog iemand anders Hotome vermoord hebben. Het motief was een geldkwestie.

Rachid B., Bertels en Samyn belandden achter de tralies. De politie-inspecteur bleek uiteindelijk niets met de moorden te maken te hebben, maar Samyn en Bertels des te meer. Op hun aanwijzen werden in april 2005 de stoffelijke resten van Wauters opgegraven in de omgeving van Fort 8 in Hoboken en die van Hotome in het Polderbos.

De beschuldigden beweren echter dat Hotome Wauters doodstak en dat ze met haar moord niks te maken hebben. Hotome wilde volgens hen ook Bertels uit de weg ruimen, omdat hij diens loslippigheid vreesde. Hij had Samyn en Bertels mee naar het Polderbos genomen, zogezegd om de begraafplaats van Wauters te tonen. Toen Hotome op Bertels wilde schieten, had Samyn hem naar eigen zeggen ontwapend en doodgeschoten. Hij had Bertels vervolgens gedwongen om ook op Hotome te schieten om zich van zijn stilzwijgen te verzekeren.

Het assisenproces, dat wordt voorgezeten door raadsheer Michel Jordens, gaat minstens een maand duren. Substituut-procureur-generaal Patrick Boyen vertegenwoordigt het openbaar ministerie. Samyn wordt verdedigd door meesters Johan Vangenechten en Joke Bleys en Bertels door meesters Kris Luyckx en Mounir Souidi. (belga/mvdb)

Lees meer