Bij autobouwer Nedcar in Born werken enkele honderden Belgen.
Foto ANP Bij autobouwer Nedcar in Born werken enkele honderden Belgen.

Autofabriek VDL Nedcar, waar ook veel Belgen werken, schrapt ongeveer 700 banen

In de autofabriek VDL Nedcar, in het Nederlandse Born, zullen zo’n 700 banen worden geschrapt. De directie verwijst naar de dalende vraag naar auto’s. De fabriek bevindt zich in de grensstreek met Limburg: er werken traditioneel dus ook heel wat Belgen. 

Het gaat concreet om interimbanen die verdwijnen. De afbouw begint in de week van 4 november en zou naar verwachting tegen het einde van het jaar zijn afgerond.

De autofabriek gaat de ontslagen uitzendkrachten, waar mogelijk, een baan aanbieden in een andere vestiging. Een woordvoerder kon nog niet zeggen voor hoeveel mensen dat een oplossing biedt. Na de ingreep zullen er nog zo’n 400 uitzendkrachten overblijven in de fabriek in Born. Bij VDL Nedcar werken in totaal 4.800 mensen. 

VDL Nedcar kampt met de gevolgen van schommelingen in de vraag naar auto’s. De voorbije jaren zat de markt in de lift en kwamen er veel nieuwe medewerkers bij, tot 7.200 man in 2018. Maar sinds ongeveer een jaar valt de vraag naar auto’s terug en dus wordt er gesnoeid in het personeelsbestand. De woordvoerder ziet op korte termijn geen verbetering en verwacht dus ook geen nieuwe aanwervingen.

De fabriek heeft BMW als de enige klant. Momenteel rollen er BMW X1's en een aantal modellen van de Mini van de band.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny janssens

    hoe minder autos hoe beter

  • HUGO COOLSAET

    Waarom zou je een nieuwe wagen kopen? Om enkele jaren vast te stellen dat die wagen binnen x-aantal jaren niet overal meer in het verkeer mag gebracht worden? Zijn tweedehandswaarde is naar 0 te herleiden.

Lees meer