Archiefbeeld: een B-FAST-team in Nepal in 2015.
BELGA Archiefbeeld: een B-FAST-team in Nepal in 2015.

B-Fast mag niet meer uitrukken naar buitenland

België heeft geen hulpteam naar Beiroet gestuurd, waar vorige dinsdag een gigantische explosie in de haven plaatsvond. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin gebeurde dat omdat Libanon het team niet nodig had, maar bronnen in Knack zeggen dat B-Fast in feite is wegbezuinigd. Het is niet meer gemachtigd om buiten de landsgrenzen aan "search and rescue"-operaties te doen, klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Griekenland, Tsjechië en Turkije stuurden de afgelopen dagen wél SAR-teams naar Beiroet. De eerste 100 uur zijn cruciaal om nog levenden vanonder het puin te halen.

De vrijwilligers van B-Fast kregen donderdag wel de vraag om eventueel te vertrekken, maar groen licht kwam er niet. Volgens sp.a-Kamerlid Jan Bertels in Knack heeft de federale regering eind vorig jaar, bij de hervorming van de Civiele Bescherming, het team wegbezuinigd. "België maakt zich belachelijk: we beloven iets wat we niet meer hebben. En het ergste is dat we het zelf niet weten. De voorbije dagen hebben medewerkers van verschillende kabinetten elkaar opgebeld om te weten te komen of dat Search and Rescue-team nu wel of niet nog bestaat. Dat is toch onwaarschijnlijk?", klinkt het scherp.

Geert Gijs, voormalig coördinator van B-Fast, bevestigt in Knack dat het Search and Rescue-team nog wel bestaat, maar alleen in eigen land kan worden ingezet. "Sinds eind 2019 heeft B-Fast geen internationaal kwaliteitslabel of certificering meer en mag het dus niet meer uitrukken naar rampen in het buitenland." Hij betreurt dat we op deze manier "unieke expertise aan het verliezen zijn".

LEES OOK: B-Fast-stichter Luc Beaucourt striemend over treuzelende Belgische hulp aan Libanon: “24 uur heb je. Later heeft geen zin meer” (+)

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kato De Cock

    Te belachelijkvoor woorden... Dat krijg je als je je kapot bespaart. Dan ga je snoeien in zaken die wel belangrijk zijn. Hulp aan anderen bieden in dit geval. De liberale, kapitalistische systemen hebben hun diensten bewezen, maar lopen op hun limieten. En mogen niet meer als het Summum worden aanzien.

  • mark germanus

    Misschien word in de toekomst de regering weg bezuinigd zonder dat de mensen het weten. Zou eigenlijk niet slecht zijn met al die onbenullen.

Lees meer