Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR)
BELGA Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR)

Bacquelaine betreurt "politieke klachten" van Franse Gemeenschap tegen pensioenhervorming

De Franse Gemeenschap (Fédération Wallonie-Bruxelles) trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen twee onderdelen van de pensioenhervorming van de federale regering. Dat staat vandaag in de krant Le Soir. Die beslissing is van "politieke aard". Zo luidt vandaag de reactie op het kabinet van Daniel Bacquelaine (MR), de minister van Pensioenen.

 De Franse Gemeenschap wil twee onderdelen van de pensioenhervorming aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. 

Pensioenberekening

Het eerste geviseerde onderdeel is de nieuwe berekening van het pensioen van de vastbenoemde ambtenaren. Sinds 1 december vorig jaar tellen de jaren die de persoon werkte als contractueel als dusdanig mee voor de berekening van het pensioen, en worden ze niet langer geteld als statutaire jaren. Dat vindt de Franse Gemeenschap discriminerend.

Maar op het kabinet van de minister wordt die maatregel vandaag verdedigd, door te benadrukken dat op die manier de financiële lasten van de Belgische gemeenten worden verminderd. Op die manier wordt tegemoetgekomen aan een historische eis van de Verenigingen van Steden en Gemeenten (VVSG), luidt het nog. "De gemeenten zullen geconfronteerd worden met grote problemen bij de betaling van de pensioenen van hun ambtenaren. De hervorming gaat hen daarbij helpen", zegt een woordvoerder van Bacquelaine. 

Afkopen studiejaren

Voorts sluit ze zich aan bij het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA), dat naar het Grondwettelijk Hof stapt tegen het afkopen van de studiejaren. Met die maatregel kunnen mensen hun studiejaren afkopen om vroeger met pensioen te kunnen en een hoger pensioen te krijgen. Die beslissing is nadelig voor ambtenaren, luidt het, want zij konden dat voorheen gratis doen. 

Het kabinet-Bacquelaine stelt dan weer dat die maatregel een harmonisering tussen ambtenaren, werknemers en zelfstandigen inhoudt. 

De Franse Gemeenschapsregering zal woensdag de beslissing om naar het Grondwettelijk Hof te stappen bekrachtigen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer