Bancontact faalt opnieuw op 'zwarte zaterdag'

Op één van de drukste dagen van het jaar ligt het betaalverkeer via Bancontact zoals vorig jaar opnieuw plat. Vandaag biedt Worldline, dat het betalingssysteem beheert, hun diensten net gratis aan. Ze doen dat ter compensatie voor de panne op 23 december vorig jaar, toen het systeem plat ging in volle kerstdrukte. Helaas kon Atos Worldline ook vandaag de piek niet aan. Volgens woordvoerder Bram Boriau zou de panne intussen verholpen zijn.

Op sociaalnetwerksite Twitter spreken heel wat ontevreden klanten over problemen in Mechelen, Leuven, Gent, Brussel en Antwerpen. Het betaalsysteem zou al meer dan een half uur plat liggen. De helpdesk van Atos Worldline is volgens winkeliers overbelast. Ook bij het afhalen van geld ondervinden heel wat mensen problemen.

Woordvoerder Bram Boriau bevestigt dat er met sommige kaarten niet betaald kon worden. De situatie zou volgens hem intussen weer genormaliseerd zijn. Worldline laat weten dat het elektronische betaalverkeer zaterdag hinder ondervonden heeft van 12 uur tot 13.10 uur.

Compensatiedag
"Bancontact panne op topverkoopdag en compensatiedag voor vorige panne. Onaanvaardbaar! Handelaars alweer slachtoffer." Die boodschap tweette Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Net op deze drukke winkeldag zijn de bancontacttransacties gratis voor de handelaars. Worldline wilde daarmee de verliezen compenseren voor de panne op 23 december 2013, toen het systeem op de vooravond van Kerst plat ging tussen 16 en 19 uur. Meer dan een miljoen transacties konden daardoor niet worden uitgevoerd.

Schadevergoeding
"Nu is er weer een panne vlak voor Kerstmis, nog wel op de dag dat de handelaars compensatie kregen voor de panne van vorig jaar. Weg compensatie dus", zegt woordvoerster Sanderijn Vanleenhove van Unizo. De ondernemersorganisatie zal zeker een schadevergoeding vragen.

Economische schade
Ook Ondernemersorganisatie NSZ is woest over de panne. "Dat is de handelaars nogmaals in het gezicht uitlachen", reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Vandaag is het uitgerekend de drukste koopzaterdag van het jaar. Die problemen zijn dus ronduit ongepast en brengen de handelaars een pak economische schade toe. We zijn ontstemd dat die betalingsproblemen zich opnieuw voordoen en hopen dat Worldline dit razendsnel oplost", aldus Mattheeuws.

"Er zal sowieso een hartig woord gesproken worden met Worldline, want dit is echt de panne te veel. We willen deze keer spijkerharde garanties van Wordline dat dergelijke pannes in de toekomst zeker niet meer voorvallen, want hun huidige compensaties zijn niets meer waard", besluit het NSZ.

Peter Vandenberghe van Comeos, de federatie voor handel en diensten, hamerde er in het VTM Nieuws nogmaals op hoe belangrijk de kerstperiode is voor de handelaars. "Deze maand is echt erop of eronder voor de meeste handelaars." De problemen met bancontact kunnen ze dan ook missen als kiespijn.

"Wanneer kunnen jullie het wel aan?", klinkt het bij een boze handelaar op Facebook. "Loze beloftes. Elk jaar! En wij handelaars maar braaf betalen!"

3
BELGA

Onaanvaardbaar! Handelaars alweer slachtoffer.

Karel Van Eetvelt (Unizo)
3
BELGA

Dit is echt de panne te veel

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws
3
BELGA

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Lees meer