Enkele banken hebben het mes in hun groeiprognoses gezet.
thinkstock Enkele banken hebben het mes in hun groeiprognoses gezet.

Banken vinden Vlaamse begroting te optimistisch

Drie banken voorspellen dat de Belgische economie in 2020 slechts met 0,7 procent groeit. Als ze gelijk krijgen, moet de nieuwe Vlaamse regering 120 miljoen extra besparen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De Vlaamse begroting voor 2020 gaat ervan uit dat de Belgische economie in 2020 met 1,1 procent groeit. Die groeiprognose is gebaseerd op de economische vooruitzichten die het Federaal Planbureau op 5 september publiceerde.

Maar de jongste weken hebben onzekerheid over de brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China het ondernemersvertrouwen verder doen dalen. Daarom zetten enkele banken het mes in hun groeiprognoses. 

ING verlaagde zijn groeivoorspelling voor 2020 van 1 naar 0,7 procent. Ook BNP Paribas Fortis en Degroof Petercam verwachten slechts 0,7 procent groei, blijkt uit een rondvraag van de krant. KBC en Belfius zijn met een voorspelling van respectievelijk 0,8 en 1 procent iets optimistischer. Voor 2019 verwachten de banken 1 of 1,1 procent groei.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Peeters -Duym

    Waaraan alvast niet geraakt wordt: 1. immigranten die zonder één cent te hebben bijgedragen aan onze sociale zekerheid verder kunnen genieten van kinderbijslag, sociale huisvesting en andere sociale voorzieningen. - 2. de vet betaalde lonen en allerlei vergoedingen voor politici (ons land is recordhouder in het aantal mensen die hun kost ‘verdienen' met een politiek mandaat). Zoek op: Begroting regering Jambon: hardwerkende Vlaming koud gepakt

  • Robert Vandecan

    Hier word de groei al opgesoupeerd vooraleer hij er is. Ongelooflijk, we zitten al met een tekort in de begroting. Veronderstellingen en veel blabla en niet nuchter over zaken kunnen onderhandelen is elke burger beu. De put is al zo diep ,gelukkig kunnen we nog zwemmen.

Lees meer