Bart De Wever in 'De afspraak'.
VRT Bart De Wever in 'De afspraak'.

Bart De Wever: "Deze regering straalt geen collectieve ambitie uit"

"Als de regering op één vlak tekortschiet, is het dat ze geen collectieve ambitie uitstraalt." N-VA-voorzitter Bart De Wever had vanavond in 'De afspraak' stevige kritiek op zijn eigen federale coalitie.

Volgens De Wever levert de regering wel degelijk goed werk. "Je ziet dat de werkloosheid daalt, er zijn meer starters en minder falingen. Er is private jobcreatie en het begrotingstekort is minder", somde hij op in 'De afspraak'.

Toch is er één punt waarop de federale coalitie faalt, meent de N-VA-voorzitter. "We moeten veel investeren, maar er is eigenlijk geen geld. We moeten het overheidsbeslag afbouwen, maar je mag de belastingen niet verhogen. De competitiviteit moet hersteld worden. Dat moet allemaal tegelijk gebeuren. Als de regering op één vlak tekortschiet, is het niet dat ze niet aan al die werven begonnen is, maar dat ze geen collectieve ambitie, geen eensgezindheid uitstraalt. En ze faalt in het schetsen van perspectief."

'België is geen failed state, maar een failed nation'

Bart De Wever

"Geen failed state"

Sinds de aanslagen in Zaventem en Brussel kwam er internationaal veel kritiek op ons land. De Wever weerlegt dat België een 'failed state' is. "Iedereen die dat zegt zou een jaar in Somalië moeten gaan wonen." Wel noemt hij ons land een 'failed nation'. "Dat is iets helemaal anders. België is een optelsom van twee democratieën en dat geeft veel efficiëntieverlies op de staat", meent hij.

Cipiers

Een voorbeeld van die tegenstelling tussen twee democratieën is de huidige cipiersstaking in Brussel en Wallonië. "In Vlaanderen zijn de hervormingen doorgevoerd en aanvaard", legt hij uit. "Het gaat om een andere manier van werken, waar ook grote toegevingen tegenover worden gezet inzake personeel en infrastructuur. Als je daar zelfs niet meer wil naar luisteren, kan je niet meer spreken van radeloosheid maar van onredelijkheid."

De Wever legt de verantwoordelijkheid voor de huidige impasse voornamelijk bij de PS. "Als er één ding schrijnend is, dan is het de infrastructurele situatie van een aantal gevangenissen", zegt hij. "Decennia van desinvesteringen hebben een enorme prijs gehad. De PS heeft altijd investeringen in het veiligheidsdepartement geblokkeerd. Dat uitgerekend Elio Di Rupo de cipiers nu steun toezegt, vind ik heel cynisch."

Lees meer