De Wever en Van Grieken bij het eerste gesprek.
Photo News De Wever en Van Grieken bij het eerste gesprek.

Bart De Wever nodigt Vlaams Belang uit voor derde gesprek, sp.a en groen nog niet

Na twee eerdere gespreksrondes heeft Vlaams formateur Bart De Wever Vlaams Belang voor een derde gesprek uitgenodigd. Dat heeft onze redactie vernomen. Een concrete datum voor het gesprek is voorlopig nog niet bekend. Sp.a en Groen zijn nog niet uitgenodigd voor een derde ronde.

De formatiegesprekken op Vlaams niveau verlopen in de grootste discretie. Vlaams formateur Bart De Wever heeft intussen twee gespreksrondes achter de rug en daarbij is enkel PVDA afgevallen.

De voorbije week is er erg veel gezegd en geschreven over de gesprekken met Vlaams Belang. Nu blijkt dat de partij van Tom Van Grieken een derde keer op gesprek mag komen bij De Wever. Wanneer het gesprek zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Bij N-VA bevestigt noch ontkent men een derde gesprek met het Vlaams Belang en houdt men zich aan de afgesproken mediastilte. “We werken verder”, klinkt het enkel.

CD&V en Open Vld houden naar goede gewoonte de lippen stijf op elkaar over een eventueel derde gesprek met de formateur. De twee linkse partijen willen wel kwijt dat zij nog geen uitnodiging hebben ontvangen. Ook in de tweede gespreksronde wachtte N-VA met die uitnodiging tot het gesprek met Vlaams Belang was afgelopen.

Tijd rekken

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca moeten daar evenwel geen te grote gevolgen aan worden gekoppeld. “N-VA wil hiermee nogmaals tonen dat het wil luisteren naar de Vlaming, maar ik blijf ervan overtuigd dat het niet echt de bedoeling is om Vlaams Belang aan boord te halen. Het is ook een zinloze discussie, omdat CD&V en Open Vld niet bereid worden gevonden om mee te stappen. Ik denk bovendien dat N-VA zelf ook niet met Vlaams Belang wil regeren. De partij zou daarmee haar argument verliezen dat een stem voor Vlaams Belang een verloren stem is.”

De Vlaamse formateur blijft vooral tijd rekken, vindt Bouteca. “Pas als er meer duidelijkheid komt over wat er federaal mogelijk is, zal men overgaan tot de vorming van een regionale regering. Ik vermoed dat er federaal al gesprekken worden gevoerd tussen PS en N-VA.”

Dat er in Bilzen een breuk in het cordon zou komen, gelooft de politicoloog niet. “Als het in Ninove niet mogelijk was, dan wellicht ook nergens anders. Als CD&V’er Johan Sauwens iets met Vlaams Belang zou beginnen, zou hij onmiddellijk uit zijn partij worden gezet.”

Vlaams Belang wil volledige regeringsdeelname

Volgens Chris Janssens, die voor Vlaams Belang met De Wever onderhandelt, is de N-VA’er niet zomaar tijd aan het rekken. “Het is wel een feit dat er nog geen enkele regeringsvorming in een definitieve plooi is gevallen, behalve in Brussel, dus is het logisch dat iedereen nog even naar iedereen blijft kijken.”

Janssens kan nog niet inschatten wat De Wever wil bereiken in de derde ronde van de formatie. “In de tweede gespreksronde hebben wij onze voorstellen op tafel gelegd. Ik kan nog niet beoordelen in welke mate daar een positieve evaluatie van gemaakt is.”

Het Vlaams Parlementslid rekent nog steeds op een plaats in de regering. “We zijn de tweede grootste fractie in het parlement, we gaan dus voor een volwaardige regeringsdeelname. Een scenario waarin we slechts gedoogsteun zouden leveren, geniet niet onze voorkeur.” 

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Leo Peeters -Duym

    @André Herbots, dat is naast de kwestie. De meest fanatieke aanhanger van het cordon is De Wever. Nog nooit heeft een partijvoorzitter de dwaasheid geuit dat hij een voorstel van het VB nooit mee zal goedkeuren (tegen Van Grieken in de 7de dag). Je moet bijzonder haatdragend zijn om zoiets te zeggen, want wat als het VB een voorstel doet dat goed is voor Vlaanderen en de Vlaming? Houdt BDW dan ook voet bij stuk? Mijn antwoord: ja! Het is dan ook de enige belofte die hij gehouden zal hebben.

  • anna vandenberg

    Terecht dat Groen niet meer uitgenodigd is, naar wie moet Dewever de uitnodingen nog versturen, hun grote verkiezingsoverwinning is op een sisser uitgedraaid. Het Anuna effect heeft niet gewerkt, moeder onslagen als spin doctor, Van Besien niet herkozen die durft niet meer buitenkomen en moet dringend gaan werk zoeken iets dat hij nog nooit gedaan heeft en Calvo heeft huisarrest van zijn moeder gekregen.

Lees meer