Bart De Wever spreekt Wallonië toe met videoboodschap

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft vandaag zijn eerste tweet verstuurd. Hoewel hij zich naar eigen zeggen in die tweet met een videoboodschap zou richten tot de Franstaligen, liet hij iedereen nog even wachten op dat bericht. In de videoboodschap die volgde op de eerste tweet richt De Wever zich - in het Frans - tot de bevolking aan de andere kant van de taalgrens.

De Wever daagde premier Elio Di Rupo (PS) eerder deze week uit tot een rechtstreeks debat, maar Di Rupo weigerde gisteren. "Ik heb geen zin om het spelletje van De Wever mee te spelen", liet de premier optekenen.

Dat De Wever zich rechtstreeks tot de Franstalige kiezers richt, doet hij naar eigen zeggen om het beeld bij te stellen dat de PS van zijn partij ophangt. "Ik kan uw ongerustheid begrijpen. Di Rupo weigert elk debat, maar laat niet na me te bekritiseren zonder dat ik de kans heb om te reageren", aldus De Wever.

"Het beste met u voor"
Want N-VA heeft wel degelijk "het beste met u voor", vervolgt hij. "Onze voorstellen hebben niet tot doel u de zaken moeilijker te maken. Ik wil dat we er allemaal op vooruitgaan, Franstaligen en Vlamingen."

Dat kan echter niet met de PS, denkt De Wever. "De recepten van de PS hebben uw dagelijkse leven niet verbeterd, integendeel. Overal waar de PS het grootst is, zijn de armoede- en werkloosheidscijfers het hoogst", argumenteert hij. "Het PS-model schaadt uw welvaart."

"Ik wil u een alternatief bieden", vervolgt de N-VA-kopman. Maar om welvaart en sociale zekerheid te garanderen, is economische groei nodig. "Daarom belonen we de inspanningen van wie werkt, eerder dan hen te straffen."

"Ik verwacht niet dat u me gaat appreciëren na dit filmpje, enkel dat u N-VA een kans geeft", besluit De Wever. "Uw verkozenen vraag ik de electorale keuze van Vlaanderen te respecteren. Geef ons een kans dit land te hervormen, om zo onze goede intenties te kunnen doorvoeren. Laat ons sterk beleid voeren en u tonen dat we uw leven kunnen verbeteren. Al wat ik vraag, is dat u me het voordeel van de twijfel geeft."

Via Twitter
De Wever zag zich genoodzaakt zich rechtstreeks tot de Franstalige kiezer te richten, en dat via Twitter. "Ik heb geen andere keuze. Het is hallucinant. In elk land ter wereld gaat de premier in debat met de leider van de oppositie. Hier niet. Di Rupo wil zelfs niet in dezelfde kamer met mij zijn. Ik heb enkel met PS-voorzitter Paul Magnette mogen debatteren. Mijn enige mogelijkheid is dus direct aan de Franstaligen te zeggen wat er in dit land gebeurt", zei De Wever aan de krant De Tijd voordat hij zijn allereerste tweet de wereld instuurde.

Lees meer