Bart Staes (Groen).
belga Bart Staes (Groen).

Bart Staes: “Geld bijdrukken om klimaat te redden"

"Waarom drukken we geen geld bij? We hebben dat gedaan om de banken te redden. We moeten dat ook doen om het klimaat te redden." Dat zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen) in De Zondag.

De krant vroeg Staes wat zijn eerste maatregel zou zijn als hij gevraagd zou worden als klimaatminister. "Een klimaatwet opstellen met bindende doelstellingen", antwoordt hij. "Je zou vervolgens op vele domeinen maatregelen moeten nemen, maar cruciaal lijkt me een drastische afname van de CO2-uitstoot in transport. Ik zou massaal investeren in openbaar vervoer."

Staes ontkent dat dat ten koste gaat van sociaal beleid. "Europa loopt jaarlijks duizend miljard euro mis door belastingontwijking en -fraude. Als we daarvan de helft, of zelfs maar een kwart, kunnen recuperen, dan hebben we een grote pot."

Daarnaast is geld bijdrukken dus geen taboe. "De urgentie is daar: de opwarming moet beperkt worden tot anderhalve graad tegen 2030. De Rekenkamer zegt dat we jaarlijks 1.115 miljard euro nodig hebben. Dat kan. We hoeven daarom geen aanslag te plegen op de overheidsbegrotingen. Waarom creëren we geen Europese klimaatbank? Die kan met dat geld investeringen financieren én burgers en ondernemingen voorzien van renteloze leningen.”

140 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Vets

    De elite zullen de CO2 gelovige gebruiken om de Belgen hun spaargelden te pikken. Een van de middelen om dit op een wettige manier te doen is bijvoorbeeld geld bijdrukken. Men veroorzaakt hierdoor inflatie. Er is vandaag al ruwweg vier keer meer geld in omloop dan enkele jaren geleden. Als men de geldpersen in overdrive laat gaan en je onbeperkt geld print, loop je het risico dat de bevolking het vertrouwen in je munt verliest, en je kan natuurlijk niet ongestraft geld uit het niets blijven creë

  • Francois saas

    Die vent weet niet wat hij zegt ! dit is het bewijs dat men niet slim moet zijn om Europarlementariër te worden.

Lees meer