BELGA

Bejaarde vrouw gewurgd: haar woning moest 150.000 euro opleveren

Volgens medebeschuldigde Freddy Eyletten was zijn ex-vrouw Myriam Werbrouck meer bezig met haar huisdieren dan met haar zieke moeder. Op het proces voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant bleek dat ze nog méér aandacht had voor vastgoedmakelaars en notarissen. De zaal kreeg een kladschrift te zien waarin Werbrouck de opbrengst van de voortijdige erfenis had berekend.

In Leuven startte vandaag het assisenproces tegen Myriam Werbrouck (56) en Freddy Eyletten (51). Het gewezen echtpaar staat terecht voor foltering en oudermoord van de 80-jarige Luciana Vandenbroeck in haar woning in Herent op 10 augustus 2012. Zij wordt beschuldigd van doodslag op haar eigen moeder, hij van moord op zijn ex-schoonmoeder.

Tegenstrijdigheden
Het vervolg van het verhoor van Werbrouck sloot naadloos aan bij het onderzoek: het regende tegenstrijdigheden met eerdere verklaringen bij de onderzoeksrechter, tijdens de wedersamenstelling van 20 september 2012 en het audiovisueel verhoor. Ook al leefden Werbrouck en haar moeder bepaald niet onder de armoedegrens, de zoektocht naar geld was een rode draad in het leven van de eerste beschuldigde. Alle middelen waren goed. Onder de schuilnaam 'Natacha en Frank' vroeg ze 150 euro voor betaalde seks. Haar ex waagde zijn kans als mannelijke escorte.

150.000 euro
De dagen voor het overlijden van haar moeder belde ze enkele keren een vastgoedmakelaar om de verkoop van de woning aan de Mechelsesteenweg in Herent te bespreken. Dat deed ze ook de avond voor de feiten, toen ze haar moeder net met tape en riemen had vastgebonden. De assisenvoorzitster toonde een kladschrift dat bij Werbrouck thuis werd gevonden. Ze had de opbrengst geschat op 150.000 euro. Ze hield daarbij geen rekening met haar schoonzuster. De vrouw van haar enige, overleden broer had ook recht op een deel van de erfenis.

Geld van trouwring gebruikt om kleren te kopen
Werbrouck had sinds april 2011 een volmacht op de zichtrekening van haar moeder. "Het onderzoek leert dat u 43.000 euro van haar rekening hebt gehaald. Bij het overlijden bleek dat al dat geld opgebruikt was", zei de voorzitster. De dag voor het overlijden verkocht ze in Leuven de trouwring van haar moeder. Met de 115 euro die ze ontving bij Maison d'Or, een opkoper van oud goud, kocht ze kleren in de Wibra.

Al tijdens haar eerste huwelijk maakte Werbrouck vreemde bokkensprongen met geld. Zo kocht ze zeven motorfietsen waar ze nooit mee leerde rijden. En niet alleen omdat ze geen rijbewijs had.

Lees meer