BELGA

Bejaarde vrouw slachtoffer van antisemitische agressie in Elsene

Een 75-jarige vrouw is vorige week woensdag, op 13 augustus, het slachtoffer geworden van een antisemitische agressie in het gemeentehuis van Elsene. De vrouw werd geslagen en op de grond geduwd omwille van haar achternaam, die Joods klinkt. De Ligue Belge contre l'Antisémitisme (LBCA) is van plan klacht in te dienen voor opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch of antisemitisch motief. Dat meldt haar advocaat, meester Christophe Goossens.

De feiten vonden vorige week woensdag plaats toen het 75-jarige slachtoffer, dat anoniem wenst te blijven, zich aanbood in het gemeentehuis van Elsene, op het Fernand Coqplein, om er enkele documenten op te halen.

"Een vuile hoer"

Een jongeman die achter haar in de wachtrij stond, hoorde haar achternaam, die Joods klinkt, afroepen. Even later, toen de bejaarde dame zich aan de uitgang bevond, begon de jongeman haar te slaan en duwde haar op het grind. De jongeman zou toen ook gezegd hebben "dat ze met zo een naam enkel een vuile hoer kon zijn". De vrouw liep bij de aanval kneuzingen aan het rechterbeen op. Voorlopig zou de dader nog niet geïdentificeerd zijn.

"De politieke verantwoordelijken mogen de verspreiding van het antisemitisch taalgebruik niet tolereren en moeten hard optreden tegen het klimaat van straffeloosheid dat rond dit soort misdrijven hangt", zegt Joël Rubinfeld, voorzitter van de LBCA. "Antisemitische uitspraken tolereren leidt er onvermijdelijk toe dat mensen zich niet beperken tot woorden maar ook overgaan tot daden."

Lees meer