Photo News

Beke niet opgezet met "stoere verklaringen" over Catalonië

CD&V-voorzitter Wouter Beke neemt de "stoere verklaringen" vanuit Vlaanderen en België over Catalonië op de korrel. Die verklaringen kunnen volgens hem belangrijke (diplomatieke) gevolgen hebben voor ons land. "De voorbije jaren is de stelling steeds geweest dat buitenlandse conflicten niet geïmporteerd mogen worden. Je kan die houding niet veranderen op basis van de sympathie die je voor een van de partijen hebt", aldus Beke. 

De Catalaanse kwestie stond deze ochtend op de agenda van het politiek bestuur van de Vlaamse christendemocraten. CD&V blijft hameren op het belang van dialoog. Voorzitter Beke benadrukt ook dat de politiek zich niet te mengen heeft in de lopende gerechtelijke procedure. "Er zijn binnen Europa duidelijke regels afgesproken wanneer een ander land om iemands aanhouding vraagt. Die procedure is in handen van het gerecht. Als politiek hebben wij ons daarin niet te mengen", klinkt het.

Maar volgens Beke wordt de dialoog "niet bevorderd door stoere verklaringen vanuit Vlaanderen en België". Beke: "Ons land heeft in het verleden het politiegeweld tijdens het referendum veroordeeld, alsook het overtreden van eigen wetten en regels door de Catalaanse regering. In ons land heeft de onderzoeksrechter Puigdemont onder voorwaarden vrijgelaten. Dit zou ook in Spanje navolging kunnen krijgen. Dit verhindert niet dat het Spaans gerecht in alle onafhankelijkheid zijn werk kan doen. Maar het laat de Catalaanse politici ook toe zich te kunnen voorbereiden op de verkiezingen van 21/12".

De CD&V-voorzitter wijst er ook op dat er in het verleden herhaaldelijk is gezegd dat buitenlandse conflicten "niet geïmporteerd mogen worden". "Je kan die houding niet veranderen op basis van de sympathie die je voor een van de partijen hebt", aldus Beke. "Gedurende decennia heeft ons land Europees en internationaal boven zijn gewicht kunnen boksen, dankzij onze sterke diplomatie, en kunnen bijdragen tot oplossingen. Alle uitspraken van de voorbije dagen maken het echter zeer moeilijk dat ons land op een geloofwaardige manier die rol kan spelen."

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joël Versin

    Diplomatie werkt pas als er een wederzijds respect is, anders mogen jullie uren oeverloos vergaderen (jullie ding hé politici) om er nooit uit te komen... En dat de EU zijn mond houdt, geen daadkracht toont in dit dossier, zal nefaste gevolgen hebben voor zijn bestaan. Teveel dure politiek, regelgeving, zonder echte oplossingen, roomt het welzijn van de bevolking af.

  • Roger Deprez

    Mensen die worden neergeslagen door hun eigen politie hoort niet thuis in dit Europa en alle politiekers zouden dit onmiddellijk moeten afkeuren maar niet bij de CD&V. Volgens Beke mogen wij hier de problemen van Catalonië niet naar hier brengen,maar toe de Turken ons land op stelten zetten om Ardogan te steunen, toe was het heel stil bij de CD&V. Democratie een moeilijk begrip.

Lees meer