Wouter Beke.
Photo News Wouter Beke.

Beke verdedigt besparingen in sociale sector

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in het parlement de besparingen in de sociale sector verdedigd. Hij benadrukte dat het om een verschuiving van budgetten gaat en dat hij op de komende ministerraden al voor 1,8 miljoen euro aan nieuwe initiatieven wil voorstellen.

De vakbonden voerden deze ochtend samen met middenveldorganisaties actie aan het kabinet van Beke. Naast de culturele sector wordt immers ook de sociale sector getroffen door de besparing van 6 procent van de Vlaamse regering.

De vakbonden haalden het voorbeeld van het Steunpunt Mens & Samenleving (SAM) aan. Deze organisatie biedt ondersteuning aan onder meer straathoekwerkers, schuldbemiddelaars en ondersteuners van mensen met een beperking. Vanaf 2020 zal de vzw het met één miljoen euro minder moeten doen, ofwel 27 procent van het jaarlijkse budget.

“Directeur, voorzitter en ondervoorzitter tegelijk opgestapt”
In het parlement vroeg Beke aan Karine Moykens, de secretaris-generaal van het departement Welzijn, om uit te leggen waarom SAM die besparing opgelegd kreeg. Volgens Moykens is de fusie binnen de vzw niet goed gelukt. SAM ontstond begin 2018 als een fusie van vijf Vlaamse steunpunten, met onder meer Samenlevingsopbouw Vlaanderen en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk.

"Voor ons was het een heel duidelijk signaal toen de toenmalige directeur, voorzitter én ondervoorzitter tegelijk zijn opgestapt", zei Moykens. "Zij hebben ons heel duidelijk de boodschap gegeven dat ze dat deden omdat men het intersectorale werken niet kon bewerkstelligen, dat er te veel verschillen waren (...) Als je minder middelen hebt, moet je natuurlijk andere zaken gaan doen. We zijn nu aan het luisteren wat de noden zijn waarvoor men absoluut nog op SAM een beroep wil doen.”

ArmenTekort
Beke gaf toe dat het om een aanzienlijke besparing gaat. “Maar het is ook een verschuiving om andere initiatieven mogelijk te maken.” Zo wil hij de komende weken geld uittrekken voor de organisatie ArmenTeKort en voor de regionale instituten van Samenlevingsopbouw. Samen zou het om 1,8 miljoen euro gaan.

"De begroting van Welzijn stijgt de volgende vijf jaar met 2 miljard euro", bracht Beke in herinnering. "Om die netto groei mogelijk te maken, doen wij inderdaad efficiëntieoefeningen van 300 miljoen euro. De hele Vlaamse overheid bespaart om een nieuw groeibeleid mogelijk te maken. Maar op welzijn wordt voor elke euro die op een ander bespaard wordt maar een halve euro bespaard.”

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fonz Ooms

    Eindelijk wordt er bespaard in de politieke verloningen. Besparingen in de sociale sector, daarmee bedoelt hij toch de sociale gevallen bij de politici , hoop ik ? Want dat zijn er veel.

  • Wilfried Vanden Berg

    Pater Beke gaat met zijn onderkruipers partij bij de volgende verkiezingen onder de kiesdrempel .

Lees meer