Ivo Belet (CD&V) en Theo Francken (N-VA).
Photo News/Belga Ivo Belet (CD&V) en Theo Francken (N-VA).

Belet (CD&V): "Als blijkt dat er fouten zijn gebeurd, dan is het gedaan met Francken"

Europees parlementslid voor CD&V Ivo Belet is van mening dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al lang zelf ontslag het moeten nemen omwille van de gebeurtenissen in het Soedan-dossier. "Over alles wat hij nu nog zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is", aldus Belet in De zevende dag. Als bovendien blijkt dat er in het dossier van de teruggestuurde Soedanezen fouten zijn gemaakt, "is het gedaan met Francken".

Hoe dan ook stelt er zich een probleem in de federale regering wanneer uit het onderzoek dat is bevolen naar de verhalen over foltering van teruggestuurde Soedanezen, zou blijken dat er fouten zijn gemaakt. "Dan is het gedaan met de staatssecretaris", aldus Belet. "De N-VA zal dan moeten kijken welke conclusies ze trekt. Als ze wensen om de coalitie op te blazen, dan is dat hun keuze. Dit gaat over het lot van de staatssecretaris, niet over dat van de regering. (...) "De regering laten vallen, is geen goede oplossing. Ik weet niet of we hen dat cadeau moeten doen."

"Wat mij betreft had Francken al lang ontslag moeten nemen", zei Belet nog. Over alles wat hij nog zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is of niet." De CD&V-politicus sluit zich zo aan bij zijn voorzitter Wouter Beke, die eerder had gezegd dat Francken zelf instond voor zijn geloofwaardigheid en dus zelf moest weten of hij nog kon functioneren. 

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wilde zich vanmiddag in het VTM NIEUWS niet uitspreken over een ontslag van Francken. Ze wil eerst het resultaat van het onderzoek van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) afwachten. Ze wees erop dat Asiel en Migratie een zeer zwaar departement is. Het beleid van Francken en de regering steunt Open Vld, maar Rutten erkende dat ze problemen heeft met de stijl en de communicatie van de huidige staatssecretaris. De Open-Vld-voorzitster vindt wel dat Francken eens in de spiegel moet kijken.

De MR herhaalde zondag haar steun in het regeringsbeleid. "Theo Francken voert het regeerakkoord uit. De hele MR steunt het regeringsbeleid. Het klopt dat Theo Franken op een ruwe manier communiceert en de MR heeft het daar soms moeilijk mee", zei MR-Kamerfractievoorzitter David Clarinval op "C'est pas tous les jours dimanche" (RTL-TVi).

Francken zelf is niet van plan op te stappen, zo maakte hij op oudjaar nog duidelijk. 'Je maintiendrai' ("Ik zal blijven volhouden") tweette de staatssecretaris toen. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte duidelijk dat hij achter Francken blijft staan.

328 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Victor OOMS

    Mijnheer Ivo Belet,gij huichelaar moet spreken.Zijt gij de vorige verkiezingen in Hasselt vergeten? Wie was daar de muilentrekker?Wie heeft daar de Hasseltse mensen belogen en bedrogen?Waarom zijt gij naar de Europese politiek gevlucht?Dit maakt U zeker niet geliefd bij de bevolking.

  • Willy Slachmuylders

    Ivo billet keer terug van waar je gekomen bent ! Och ja daar was je zelfs niet bekwaam ! Geluk dat je grote ellebogen heb gehad buitenuit . Pffffffffff

Lees meer