UNKNOWN

Belg beticht van corruptie met EU-contracten

Een Belgische EU-ambtenaar wordt ervan verdacht een corruptiesysteem op poten te hebben gezet om multinationals aan miljoenencontracten te helpen. Dat vernam De Tijd uit goede bron.

De Belg was aan de slag bij de permanente vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Kiev (Oekraïne). Hij zou verschillende grote bedrijven uit de steenkoolsector hebben gecontacteerd met de garantie dat hij hen kon helpen aan vier grote Europese aanbestedingen voor de energiebevoorrading in Oekraïne. De contracten hadden een totaalwaarde van 80 miljoen euro. De ambtenaar zou een commissie van 4 procent hebben gevraagd voor zijn diensten.
 
Klacht
De feiten dateren van 2006 en kwamen aan het licht nadat een van de benaderde multinationals een klacht had ingediend. Het federaal parket heeft de feiten de voorbije jaren intensief onderzocht in verschillende landen, waaronder Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg. Bij de verdachte is onder andere de boekhouding van zijn corruptiepraktijken ontdekt. De Brusselse raadkamer heeft de verdachte ambtenaar doorverwezen naar de correctionele rechtbank, waar hij nog dit jaar zal terechtstaan. (belga/kve)

Lees meer