2 Philippe Lamberts.
photo_news Philippe Lamberts.

Belg Philippe Lamberts (Ecolo) opnieuw covoorzitter Europese groene fractie

De Belg Philippe Lamberts (Ecolo) is door de groene fractie in het Europees Parlement opnieuw verkozen als covoorzitter. Hij krijgt, net als dat de voorbije jaren al het geval was, de Duitse Ska Keller aan zijn zijde. Dat hebben de groenen bekendgemaakt.

Lamberts zetelt sinds 2009 in het Europees Parlement en maakte voordien carrière bij IT-bedrijf IBM. Hij werd in 2014, na de vorige Europese verkiezingen, covoorzitter van de fractie en volgde zo de Fransman Daniel Cohn-Bendit op. Eerst deelde Lamberts het voorzitterschap met Rebecca Harms, sinds eind 2016 met haar landgenote Ska Keller. Die jonge Duitse was in 2014 én in 2019 een van de uithangborden van de verkiezingscampagne van de Europese groenen.

Lamberts en Keller komen aan het hoofd te staan van een fors uitgebreide fractie. In het uittredende parlement telde hun groep 52 leden, in het nieuwe parlement gaan ze van start met minstens 75 leden.

In de fractie zetelen overigens niet alleen groenen. De ecologisten vormen traditioneel een gezamenlijke fractie met de regionalisten van de Europese Vrije Alliantie (EVA). Die verkozen gisteren al de Schot Alyn Smith als hun voorzitter. Hij wordt meteen de eerste vicevoorzitter van de gezamenlijke fractie.

2 Philippe Lamberts en Ska Keller.
REUTERS Philippe Lamberts en Ska Keller.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Myrtle Marien

    Het is duidelijk dat wij van de Groenen niets meer mogen verwachten dan het in stand houden van het concubinaat van macht en politiek. Wie echt met de werkende burger begaan is, laat een dergelijke job aan hem voorbij gaan. Het verliezen van elk contact met de werkende mens zou voor een politicus zwaarder moeten doorwegen dan een lucratief jobke. Politiekertjes daarentegen...

  • wim CLAES

    een overbetaalde naieve wereldverbeteraar. wéér een.

Lees meer