Johan Denolf.
UNKNOWN Johan Denolf.

Belg wil Europese strijd tegen fraude aanvoeren

De Belgische politietopman Johan Denolf is officieel kandidaat om de Europese antifraudedienst Olaf te leiden. Dat schrijft De Tijd. De 57-jarige directeur van de centrale directie Financiële Criminaliteit van de federale politie maakt een goede kans om de topfunctie in de wacht te slepen.

In 2005 was Johan Denolf al kandidaat om de Duitser Franz-Hermann Brüner op te volgen als directeur-generaal van Olaf. Uit meer dan 180 kandidaturen schopte Denolf het toen tot de laatste vijf kanshebbers. Uiteindelijk werd Brüner herverkozen voor een nieuwe ambtstermijn.
 
Budget van 100 miljard euro
Olaf heeft een jaarlijks budget van meer dan 100 miljard euro. De antifraudedienst telt ruim 400 personeelsleden, onder wie heel wat hoge magistraten en politiemensen uit de Europese lidstaten. Olaf onderzocht sinds zijn oprichting in 1999 al meer dan 7.000 aanwijzingen van fraude, corruptie en andere wanpraktijken die de financiële belangen van de Europese Unie schaden.
 
Denolf is al sinds de hervorming van de Belgische politie in 2001 directeur van de centrale directie Financiële Criminaliteit (DJF) van de federale politie. Die groepeert onder meer de federale eenheid tegen computercriminaliteit (FCCU), de centrale antifraudedienst CDGEFID en de Belgische anticorruptiedienst CDB.
 
De vacature voor de Europese topbenoeming is onlangs gepubliceerd en geïnteresseerden kunnen zich nog tot 7 mei kandidaat stellen. (belga/tw)

Lees meer