PHOTO_NEWS

Belgen vinden werkloosheid de grootste moeilijkheid waarmee België geconfronteerd wordt

Voor 42 procent van de Belgen is werkloosheid de grootste moeilijkheid waarmee België als land geconfronteerd wordt. Dat blijkt uit een nieuwe Eurobarometer, een opiniepeiling die in alle Europese landen werd uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat ook de meeste Europeanen (gemiddeld 45 procent) werkloosheid bovenaan plaatsen.

Voor de nieuwe Eurobarometer werden in november 2014 in alle EU-landen opiniepeilingen uitgevoerd. In België werden duizend mensen ondervraagd.

De Belgische respondenten gaven daarbij aan niet enkel werkloosheid als een belangrijk probleem te zien, want ook de nationale economische situatie (25 procent) en de pensioenen (24 procent) scoorden hoog. Ook in de rest van Europa worden die twee onderwerpen als belangrijke problemen ingeschat, zo blijkt uit de hoge gemiddelde scores van 24 en 11 procent.

Nog volgens de Eurobarometer evalueert nauwelijks dertig procent van de Belgen de toestand van de Belgische economie positief. De perceptie van de toestand van de economische situatie is daarmee fel verslechterd in vergelijking met de vorige barometer van een half jaar eerder: toen had nog 44 procent de Belgische economische situatie positief beoordeeld.

De Belgen tonen zich ook duidelijk pessimistischer wanneer er naar hun toekomstverwachtingen van de Belgische economische economie wordt gevraagd. 41 procent denkt dat de Belgische economie het de komende twaalf maanden minder goed zal doen, wat een stijging is met maar liefst 23 procentpunt. De Belgen tonen zich overigens ook pessimistischer dan hun Europese medeburgers, want in de hele EU denkt gemiddeld slechts 28 procent dat de economische situatie van hun land gaat verslechteren.

Lees meer