Shutterstock

België boekt "zekere vooruitgang" bij preventie corruptie

De anticorruptiewerkgroep (Greco) van de Raad van Europa vindt dat België "een zekere vooruitgang" heeft geboekt op vlak van preventie van corruptie ten aanzien van parlementsleden, rechters en procureurs. Dat blijkt uit een nieuw tussentijds rapport dat Greco vandaag heeft gepubliceerd.

Greco moet eventuele lacunes in nationale teksten over corruptiebestrijding opsporen en aanbevelingen verstrekken over de manier waarop het fenomeen beter kan voorkomen worden via de wetgeving, in de instellingen en op het terrein.

Aanbevelingen

  Greco had België in haar vorige rapport vijftien aanbevelingen gedaan. Twee van die adviezen zijn "op bevredigende wijze" uitgevoerd, twaalf andere zijn "gedeeltelijk" uitgevoerd en één aanbeveling helemaal niet. 

In die aanbeveling had Greco gevraagd om "een coherente en doeltreffende regelgeving voor parlementsleden inzake geschenken, giften en andere gratificaties", waarin onder meer ook de kwestie van buitenlandse schenkers wordt geregeld. 
Daarnaast is er ook nog werk aan de winkel om contacten tussen parlementsleden en derde partijen transparanter te maken, aldus Greco. 

Het orgaan van de Raad van Europa begroet anderzijds wel een aantal nieuwe maatregelen, zoals de invoering van een elektronische toepassing voor de aangifte van mandaten en de organisatie van integriteitsopleidingen voor leden van de toekomstige legislatuur. 

Wat rechters en procureurs betreft, is er onder meer vooruitgang geboekt op vlak van de aanwerving en opleiding van plaatsvervangende rechters en de verspreiding van uniforme deontologische regels onder alle magistraten.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    En deurwaarders, die heel het huis doorzoeken, weet uit goede bron dat veel juwelen en waardevolle spullen gewoon van eigenaar veranderen....wat kun je tegen een deurwaarder beginnen.....

  • Marc Spandel

    Grappig hoe goed ze hier alles kunnen blijven minimaliseren (en rustig verder blijven corrumperen) zonder enige vorm van schaamte.

Lees meer