2 Door de cipiersstaking mocht de gevangene bijvoorbeeld twee maanden niet deelnemen aan buitenactiviteiten.
Photonews Door de cipiersstaking mocht de gevangene bijvoorbeeld twee maanden niet deelnemen aan buitenactiviteiten.

België opnieuw veroordeeld voor "onmenselijke en vernederende" behandeling van gevangene

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Belgische staat opnieuw veroordeeld voor de "onmenselijke en vernederende behandeling" van een gedetineerde. De staat moet de betrokken gedetineerde een morele schadevergoeding van 3.480 euro betalen en 2.300 euro aan onkosten.

De zaak gaat terug tot 2016. In april brak er in de gevangenis van Itter (Waals-Brabant) een cipiersstaking uit. Gedetineerde John Clasens trok in mei 2016 naar de rechter tegen de slechte leefomstandigheden in de gevangenis. In april 2017 kreeg Clasens gelijk bij het hof van beroep. Dat hof oordeelde dat de manier waarop Clasens werd opgesloten, in strijd was met artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat voorziet in een verbod op onmenselijke en vernederende behandelingen.

De gevangene mocht bijvoorbeeld bijna twee maanden lang niet deelnemen aan buitenactiviteiten. Hij werd 24 uur per dag opgesloten in zijn cel, met uitzondering van één uurtje recreatie om de drie dagen. Hij mocht ook maar één of twee keer per week douchen, enz...

“Hygiënevoorschriften”

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens volgt dat oordeel van het hof van beroep en bestempelt de leefomstandigheden in de gevangenis van Itter van toen als "onmenselijk en vernederend". Het hof verwijst naar "het cumulatieve effect van een aanhoudend gebrek aan lichaamsbeweging, herhaalde inbreuken op de hygiënevoorschriften, het gebrek aan contact met de buitenwereld en de onzekerheid over de basisbehoeften". Het is de zoveelste keer dat België door het Europees mensenrechtenhof wordt veroordeeld voor de situatie in de gevangenissen.

De Belgische staat moet de betrokken gedetineerde een morele schadevergoeding van 3.480 euro betalen plus 2.300 euro aan kosten en onkosten.

2 Luchtfoto van de gevangenis van Itter, waar drie jaar geleden een cipiersstaking uitbrak.
Floris Van Cauwelaert Luchtfoto van de gevangenis van Itter, waar drie jaar geleden een cipiersstaking uitbrak.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jan travak

    Men vergeet soms waarvoor iemand in de gevangenis zit. Het is toch de bedoeling dat ze door hun straf tot inzicht komen en al bij al : ze hebben meer tijd dan een doorsnee werknemer en ook nog slachtoffer om te sporten, te ontspannen, tv te kijken en sommige hebben nog de kans om gratis te studeren. Als het zo erg is in België wel dan moeten ze maar hun straf in hun land uitzitten. Plots hebben we plaats over en kost het ons stukken minder.

  • willem merken

    Geef ze er nog een Ontraceerbare Gsm en dark internet bij om hun zaakskes te regelen, De keuze of hun menu uit een 10-sterren restaurant of de lokale kebab zaak moet komen. Bouw nog een 50-meter bad om hun tijd rond te maken, fitness met bokszaal en professionele trainers ( ex- para's) en ook lessen van ervaren speurders over hoe geraak ik er volgende keer onderuit.

Lees meer