Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).
BELGA Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

België stuurt 300 militairen naar de Sahel

België bereidt zich voor om volgend jaar 300 militairen in te zetten in de Sahel om er deel te nemen aan een operatie met als doel de regio te stabiliseren. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vandaag aangekondigd. Hij keek vooral richting Mali, omdat daar in de toekomst een grote dreiging te verwachten valt.

De ministerraad heeft vandaag het plan Operaties van Defensie voor volgend jaar goedgekeurd. Dat is de planning van de inzet van Belgische soldaten in het buitenland. Ondanks de forse besparingen binnen het departement, stijgt het budget voor operaties van 63 naar 69 miljoen euro. Ook het gemiddeld aantal militairen in operatie in het buitenland zal toenemen van 600 naar 700.

"We bevinden ons in een uitdagende veiligheidscontext", lichtte de minister toe na afloop van de ministerraad. "Tal van conflicten en bedreigingen rondom ons hebben vaak een directe link met onze eigen interne veiligheid".

Mali
Opvallend is dat minister Vandeput het over een "meer robuuste bijdrage in Mali" had. Tot eind mei blijft ons land met een negentigtal militairen actief in het kader van EUTM-Mali, waarbinnen het Malinese leger wordt opgeleid. De regio is de thuisbasis van verschillende jihadistische groeperingen, waartegen Frankrijk in augustus 2014 een operatie opstartte.

In zijn nota aan de ministerraad onderstreept minister Vandeput dat het plan Operaties budget en capaciteit voorziet voor de inzet van een interwapen tactische groepering van een 300-tal militairen in het kader van mogelijke stabilisatie-operaties in de Sahel-regio. De ministerraad nam akte van het voorstel. Een concrete beslissing volgt van zodra verdere details met preferentiële partnerlanden zijn uitgewerkt.

Readiness Action Plan
In het kader van het Readiness Action Plan (RAP) van de NAVO, naar aanleiding van de toegenomen "assertiviteit" van Rusland, zal het leger in 2016 deelnemen aan de versterking van de luchtpolitie in de Baltische staten. Dat gebeurt met vier F-16's en 55 militairen voor vier maanden. Ook is sprake van een grote oefening met 350 militairen in Litouwen. Ook zal een mijnenjager een maand actief zijn in de Noordzee en Baltische Zee.

Daarnaast houdt Defensie een jaar lang een aanzienlijke capaciteit achter de hand voor de Very High Readiness Joint Task Force van de NAVO. Het gaat om meer dan duizend militairen, een fregat en een mijnenjager met bijhorend personeel, zes F-16's, vier A-109 helikopters en UAV's.

IS
Meer in zuidelijke richting zal België blijven deelnemen aan de internationale coalitie tegen terreurgroep Daesh (IS). Tot juni leveren we met een dertigtal militairen steun ter bescherming van de Nederlandse F-16's in Jordanië. Vanaf juli worden de rollen omgekeerd en wordt ons land opnieuw actief met zes F-16's. Een dertigtal militairen blijft in Bagdad aanwezig om de Iraakse veiligheidstroepen op te leiden.

Afghanistan
In Afghanistan blijft ook volgend jaar een zeventigtal militairen actief. "Het werk is er nog niet gedaan", weet Vandeput. Over de inzet moeten nog verdere afspraken met Duitsland worden gemaakt. Indien Europa daarom vraagt, houdt ons land in het najaar van 2016 een fregat klaar voor de operatie in de Middellandse Zee tegen mensensmokkelaars (EUNAVFOR MED Sophia).

Tot slot zet Defensie zijn traditionale operaties voort in de Democratische Republiek Congo en Benin.

Lees meer