BELGA

België verkoopt 56 Leopardtanks

De helft van de 112 Leopardtanks die nog in het bezit zijn van België, en die tegen eind dit jaar uit dienst worden genomen, zullen verkocht worden via een openbare aanbesteding. Dat bericht de Franstalige krant Le Soir vandaag. De verkoop staat wel enkel open voor gecertifieerde bedrijven, die zowel de goedkeuring van het verkopende land als van het producerende land (Duitsland) hebben.

De 56 tanks werden in 1967 aangekocht, België bezat toen 334 stuks. Ze namen afgelopen 21 juli voor het laatst deel aan het defilé ter ere van de nationale feestdag.

De meeste tanks zijn na de aankoop nog uitgerust met een laser- en infraroodsysteem, maar toch wordt het materieel als verouderd afgedaan. Sinds 1994 werden al meerdere exemplaren verkocht. Volgens de persdienst van Defensie heeft de landmacht er nog 112 in zijn bezit, waarvan er nu dus de helft te koop worden gesteld. Als er geen koper wordt gevonden, worden ze ontmanteld. Zo'n 24 Leopardtanks zullen wel blijven bestaan als historisch monument of als museumstuk.


Lees meer