Een vrouw wandelt voorbij een winkel van Huawei in Shanghai.
REUTERS Een vrouw wandelt voorbij een winkel van Huawei in Shanghai.

België voert onderzoek naar Chinese telecomleverancier Huawei

Nadat de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland Huawei gebannen hebben, neemt ook België de Chinese telecomleverancier onder de loep. 

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat onder de bevoegdheid van eerste minister Charles Michel (MR) valt, gaat na of de overheid Huawei van onze markt moet weren. Dat meldt De Tijd vandaag. Het bedrijf is de netwerkleverancier van de operatoren Proximus en Orange Belgium.

Eigen objectieve risicoanalyse

"We hebben recent via nationale en internationale kanalen objectieve studies opgevraagd die aantonen dat het gebruik van Huawei-technologie risico's met zich meebrengt", zegt Miguel De Bruycker, de topman van het CCB. "We hebben contact opgenomen met academische-, civiele- en overheidsinstanties. Ons doel is een eigen, objectieve risicoanalyse uitvoeren. Om voor ons land een gefundeerd advies uit te brengen over Huawei.”

Andere landen, de VS op kop, waarschuwen al jaren dat de netwerkapparatuur van Huawei voor de Chinese overheid en haar leger de deur openzet voor spionage. Tot op heden bleef het bij verdachtmakingen, bewijzen zijn vooralsnog niet geleverd.

“Niets te vrezen”

De Belgische tak van de Chinese leverancier van smartphones en netwerktechnologie Huawei gaat het onderzoek van het Centrum voor Cybersecurity (CCB) met vertrouwen tegemoet. “We hebben niets te vrezen. We werken volledig in lijn met de regelgeving, die op vlak van netwerkinfrastructuur erg streng is”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Lees meer

VS laten topvrouw Huawei arresteren. Is dit het einde van de gemoedelijke sfeer tussen Xi en Trump?

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Paul Verbeeck

    En hoe weet de rest hoe de chinezen dit doen ? De rest doet hetzelfde maar met steun van hogerhand en zogezegd wettelijk .

  • Gino Denil

    De kans dat je afgeluisterd wordt door de NSA uit de VS is wel kleiner. En dat Vlaams tussentaaltje. Tegen dat de Chinezen dat ooit onder de knie hebben.

Lees meer