Een gevangen IS-weduwe met een infuus in het kamp al-Hol in noordoostelijk Syrië.
REUTERS Een gevangen IS-weduwe met een infuus in het kamp al-Hol in noordoostelijk Syrië.

België wil kinderen van IS-strijders de komende dagen of weken terughalen

België heeft een principeakkoord met de Koerdische autoriteiten in Irak om de kinderen van Belgische IS-strijders te repatriëren. Dat meldt VRT NWS en bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan Belga. Reynders hoopt de operatie “in de komende dagen of weken” te kunnen opstarten, al is nog overleg nodig met zijn Iraakse ambtgenoot.

De Belgische regering besliste eerder al dat kinderen van IS-strijders jonger dan 10 jaar in principe teruggehaald kunnen worden naar eigen land. Maar aan actieve repatriëring deed België tot nog toe niet. Dat leidde de laatste maanden tot heel wat kritiek, onder meer van academici en ngo’s.

België heeft nu een principeakkoord gesloten met de Koerdische autoriteiten om de kinderen te repatriëren. De ondertekening van dat ‘memorandum of understanding’ gebeurde ter plaatse in Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in Irak.

Concreet heeft de tekst het over de repatriëring van kinderen tot 10 à 12 jaar, met voorrang voor weeskinderen. Ze moeten overgeplaatst worden van de Koerdische kampen in het noordoosten van Syrië richting Erbil, legt Reynders uit. “We zullen te werk gaan zoals andere landen het hebben gedaan”, klinkt het. “Defensie kan daarbij logistieke steun bieden.” De Koerden vragen al langer dat buitenlandse overheden hun onderdanen weghalen uit de overvolle vluchtelingenkampen. Onder meer Zweden en Frankrijk repatrieerden al landgenoten.

Sommigen kinderen hebben chronische ziektes zoals astma of epilepsie. Ze hebben geen toegang tot medicijnen.

De belangrijkste ministers van de federale regering bespraken de situatie vandaag op een extra kernkabinet. Reynders hoopt de operatie “in de komende dagen of weken” te kunnen opstarten. Meer details geeft de minister voorlopig niet: hij moet nog contact opnemen met zijn Iraakse ambtgenoot, en de relaties tussen Erbil en Bagdad verlopen doorgaans erg gespannen.

Kinderrechten-commissaris naar Syrische kampen

Onze krant berichtte reeds dat kinderrechtencommissaris Bernard De Vos sinds enkele dagen in Syrië is om er Belgische kinderen van Belgische ouders te ontmoeten. Ze zijn geboren in gebieden waar Islamitische Staat intussen verdreven is en verblijven in vluchtelingenkampen. Doel van de missie is om de (gezondheids)-toestand van de moeders en de kinderen in kaart te brengen. Op de lijst staan 75 kinderen, maar van 19 onder hen is niet duidelijk waar ze zijn. “De kinderen zijn ondervoed, lijden aan zware diarree”, klinkt het. “Sommigen hebben chronische ziektes zoals astma of epilepsie. Ze hebben geen toegang tot medicijnen.” Voor alle kinderen op de lijst staan familieleden in België klaar om ze terug te halen. 

121 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ka Van der Linden

    Terughalen akkoord. Terugsturen naar eigen land akkoord. Wil zeggen : opvang door marokko, turkije, afganistan etc.

  • pierre De Smet

    Denk dat daarmee het doodsvonnis is getekend van uw partij meneer De Croo , niks voor je eigen bevolking niks van al je beloften ( o.a. aantrekken nieuwe providers )die je waarmaakt , laat het morgen maar herkiezingen zijn

Lees meer