Beeld ter illustratie.
© Bart Leye Beeld ter illustratie.

België zit niet op schema voor Europese klimaatambities 2020

Uit een Europees rapport blijkt dat België met de huidige beleidsmaatregelen de Europese klimaatambities 2020 niet zal halen. Meer zelfs, bij een ongewijzigd beleid is de Belgische CO2-reductie in 2030 bijna twee derde kleiner dan beloofd. Dat bericht De Tijd. 

Tegen 2030 moet België de CO2-uitstoot met 35 procent verminderen, maar uit berekeningen van het Europees Milieu-Agentschap (EMA) blijkt dat het om een daling van slechts 13,3 procent zou gaan. Een kloof van maar liefst 21,7 procentpunten. De tijd dringt, maar door de aanslepende regeringsvorming ziet het er niet naar uit dat er snel iets zal veranderen.

Ons land moet echter tegen eind dit jaar een nationaal klimaat- en energieplan indienen. De Europese Commissie zal dit plan nauwlettend opvolgen. Als België zich niet aan dat plan houdt, dan zullen er sancties volgen. Eerder al bleek dat België niet bepaald goed bezig is. De Europese Commissie publiceerde in juni al een evaluatie van alle nationale klimaat- en energieplannen 2030 waaruit bleek dat de plannen van ons land niet voldoen om de klimaatcrisis te bedwingen. 

België moet streven naar 25 procent groene energie in 2030. Dat is 6,5 procent meer dan wat de verschillende overheden in ons land uitkwamen. De deadline van 2020 staat op 13 procent groene energie, zo’n vier procent meer dan wat vorig jaar op de teller stond. Europa eist bijgevolg een aantal concrete maatregelen en een tijdschema om het aandeel hernieuwbare energie op te trekken, zo meldt De Tijd. 

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Nederland ook niet. Maar China zat in 2013 al voor op de afspraken die in Parijs gemaakt werden. Een Amerikaan is goed voor 20 ton CO² per jaar. Een Europeaan voor 10 ton en een Afrikaan voor 2,4 ton. En eigenlijk zouden we terug moeten naar 1 top per kop. Niet door geboortebeperking. De wereldbevolking zal vanzelf stagneren op 8,5 miljard en dan krimpen. Maar door een andere en duurzamere consumptie.

  • Bob Boomer

    België zit niet op schema qua klimaatambities, qua riolering, qua begroting enz. Maar in het zakkenvullen liggen ze wel degelijk op schema. 6 Regeringen !!

Lees meer