5
Besix

Belgisch bedrijf bouwt adembenemend hotel met 100 zwembaden in Dubai dat “luxe naar nieuwe hoogtepunt moet tillen”

Het heeft al indrukwekkende projecten als de Grote Moskee Sheikh Zayed en pretpark Ferrari World in Abu Dhabi op zijn conto en werkte mee aan de Burj Khalifa, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. En nu trekt het Belgische bouwbedrijf Besix ook een adembenemend hotel met meer dan 795 kamers en suites, 231 luxeappartement en bijna 100 zwembaden op in Dubai. Prijskaartje: 1,25 miljard euro.

The Royal Atlantis Resort and Residences gaat het hotel heten en de oplevering staat gepland voor eind 2020. Net op tijd voor de start van de Wereldexpo op 20 oktober 2020 in Dubai.

Toren

De ene toren zal 43 verdiepingen tellen en 185 meter boven de zee uitsteken, terwijl de woontoren 37 verdiepingen hoog zal zijn en 165 meter boven de zee uittorent. In totaal zal het hotel een halve kilometer lang zijn en het moet naar eigen zeggen “luxe naar een nieuw hoogtepunt” tillen.


Dat doet dat onder meer met de 92 zwembaden, privétuinen en een infinitypool met uitzicht op de Arabische Golf en de skyline van Dubai. Er komen ook meer dan 35 restaurants en bars in het gebouw, waarvan er 10 een bekende chef achter de kookpotten zullen hebben. (lees hieronder verder)

5
Besix
5
Besix

The Royal Atlantis Resort and Residences wordt gebouwd op anderhalve kilometer van het Atlantis, The Palm, dat ook door Besix werd opgetrokken. Samen zullen ze zich uitstrekken aan 2 kilometer ononderbroken privéstrand, het langste in zijn soort in Dubai. 

Voor de Wereldexpo in Dubai bouwt Besix overigens ook het Belgische en het Franse paviljoen. Er staat nog niets rechtop, er zijn hoogstens al wat funderingen gelegd, maar dat was zo gepland zegt 3D-directeur van Besix Jonas Vandeven aan persagentschap Belga. “De hele bouwperiode is op die timing aangepast. Dit is een heel korte en intensieve periode voor ons bedrijf. Maar niks om ons zorgen over te maken. Alles komt goed.”

Paviljoen

In het Belgisch paviljoen zullen een aantal door Besix in 3D geprinte betonnen structuren staan, zoals een zetel of een pilaar. Die komen uit de 3D-studio die het bedrijf in Dubai heeft. Geen toeval, want enkele jaren geleden liet Dubai weten dat het de ‘smartest city’ in de wereld wil worden en dat het tegen 2025 een kwart van de gebouwen wil 3D-printen. “We zijn aan het kijken om dit ook uit te rollen in België”, aldus Vandeven. “We zien dat de interesse groeit.” (lees hieronder verder)

5 De Burj Khalifa-wolkenkrabber in Dubai is sinds 2007 het hoogste gebouw ter wereld.
wikimedia commons De Burj Khalifa-wolkenkrabber in Dubai is sinds 2007 het hoogste gebouw ter wereld.
5 Ferrari World.
Besix Ferrari World.

Besix was er vroeg bij in Dubai en zette er al voet aan de grond in 1965, nog voor het ontstaan van de Verenigde Arabische Emiraten in 1971. Het heeft in Dubai zijn hoofdzetel en stuurt van daaruit zijn 8.000 werknemers in heel de golfregio aan. “Een derde van onze omzet draaien we in de Golf”, aldus Jean-Philippe Patesson, technisch directeur van Belhasa Six Construct, het lokale filiaal van Besix. “In de Emiraten zien ze ons als een lokaal bedrijf.”

Spannend

Het is niet alleen druk voor Besix, maar ook spannend. Binnenkort zou immers duidelijk worden of het bedrijf ook de nieuwe hoogste toren ter wereld mag bouwen. Die zou maar liefst een kilometer hoog zijn. Besix heeft voor dat Dubai Creek Harbour-project een dossier voor ingediend.

Eerder dit jaar schreven we al dat Besix momenteel ook het grootste archeologische museum ter wereld aan het bouwen is in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het nieuwe paleis voor Toetanchamon lijkt op een moderne piramide. Hier lees je er alles over.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Debart

    Vind het maar iets lelijk. Net zoals 90% van de rest van de gebouwen daar. Ik weet niet wat er zo boeiend is aan Dubai ...

  • Danny Damiaens

    Daar weten ze niet wat met hun geld moeten aanvangen.Hoeveel huisjes kon men bouwen voor de oorlogsvluchtelingen in het midden Europa?

Lees meer