Photo News

Belgisch luchtverkeer weer op gang nadat het hele nacht stillag door gebrek aan luchtverkeersleiders

Er kunnen weer vliegtuigen opstijgen en landen op onze luchthavens. Tussen 23 uur gisteravond en 6 uur vanmorgen lag het Belgisch luchtverkeer stil omdat er niet genoeg luchtverkeersleiders waren door ziekte. Daardoor kon de veiligheid van het Belgische luchtruim niet gegarandeerd worden volgens skeyes, het vroegere Belgocontrol.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens woordvoerder Dominique Dehaene van skeyes zou het luchtverkeer vanmorgen om 6 uur weer opgestart zijn, zodat het vanaf 7 uur opnieuw helemaal operationeel was. Vandaag worden geen problemen meer verwacht, zo meldde hij vanmorgen. “Er zijn nu voldoende luchtverkeersleiders aanwezig en er zijn geen meldingen van extra zieken”, zegt hij. 

Woordvoerster Nathalie Pierard van Brussels Airport bevestigt dat de situatie sinds 6 uur weer normaal is. “De vluchten kunnen op het voorziene uur opstijgen en landen. Alleen de vluchten die voor 6 uur moesten landen, hebben een beetje vertraging opgelopen”, zegt ze.

Brussels Airport

De hinder gisteravond en vannacht was sowieso beperkt. Door het gebrek aan luchtverkeersleiders kon gisteravond één vlucht niet vertrekken vanop Brussels Airport. Het ging om een vlucht van luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die om 23.30 uur naar Moskou zou vertrekken. De passagiers bleven overnachten op hotel of op bedden in de terminal. De zes vluchten die na 23 uur aankwamen, konden wel nog landen. Het ging om vijf vluchten van Brussels Airlines en één vlucht van TAP. 

Een tiental cargovluchten van DHL werd wel getroffen. De vliegtuigen die moesten landen, werden omgeleid naar andere luchthavens. Drie langeafstandsvluchten vanuit Monrovia, Douala en Dakar in Afrika, vertrokken gisteravond met 80 minuten vertraging, om na 6 uur vanmorgen in Brussel te kunnen landen, zegt woordvoerster Wencke Lemmens. Passagiers die in Brussel moesten overstappen, werden omgeboekt.

Ook de luchthaven van Luik ondervond hinder. Tientallen cargovluchten konden er niet landen of opstijgen. Dat meldde woordvoerder Christian Delcourt. “Er zullen geen vluchten zijn bij ons. De onderbreking heeft een impact op de golf van landingen van vliegtuigen van TNT tussen 23 en 2 uur en op vele vertrekkende vliegtuigen tussen 4 en 6 uur”, zei de woordvoerder gisteravond.

De vliegtuigen die nog niet vertrokken waren, werden op de hoogte gebracht dat ze niet konden landen in Bierset. De vliegtuigen die al onderweg waren, moesten een andere luchthaven vinden om te landen.

“Vuil spel”

“De directie van luchtverkeersleider skeyes speelt een vuil spel, aangezien ze eergisteren al op de hoogte was dat er onvoldoende luchtverkeersleiders zouden zijn”,  zegt Kurt Callaerts van christelijke vakbond ACV-Transcom. 

Callaerts liet gisteren nog weten dat er tijdens de krokusvakantie geen acties kwamen bij skeyes. Hij bevestigde dat het gebrek aan luchtverkeersleiders daar geen gevolg van was. “Skeyes heeft gewoon niet geanticipeerd op het aantal zieken, onder wie ook langdurig zieken of mensen die al enkele dagen thuis zijn”, zegt Callaerts, die spreekt van een “rondje zwartepieten” door de directie.

Vrijwillige basis

Volgens Callaerts heeft de directie nog geprobeerd om mensen op vrijwillige basis op te roepen. Het is echter niet gelukt om voldoende personeel te verzamelen, wat volgens de vakbondsman niet als een verrassing komt. “Als je weet hoe de situatie vandaag is in het bedrijf, met de dossiers rond loopbaanonderbreking, de werkroosters voor maart en het weigeren van verlof”, zegt de vakbondsman nog.

Dehaene spreekt dat tegen. “Het klopt dat er enkele langdurig zieken zijn, maar er hebben zich gisterenavond op het laatste moment nog mensen ziek gemeld, waardoor er te weinig tijd was om mensen te vinden die bereid waren om te werken”, zegt hij.

Of de gebeurtenissen van gisteravond alsnog tot acties zullen leiden, kan Callaerts nog niet zeggen. “Dat bekijken we volgende week”, zegt hij. 

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wim Van Hoof-Segers

    @Alex De Doncker Ik denk wel dat het werk niet meer te vergelijken is met vroeger, toen de radar primitief was of er geen was. Kijk naar de series van aircrash investigations, toen moesten ze de vliegtuigen in hun hoofd hebben en nu kijken ze op een beeldscherm en kunnen alles overzien. Het luchtverkeer is wel toegenomen tegen vroeger.

  • Roger Geens

    Ons Belgische leger inschakelen of toch zorgen dat ze de taken van de zieke controleurs kunnen overnemen .Deze incidenten doen ons land geen goed en kosten miljoenen van Euro's en misnoegde klanten .

Lees meer