UNKNOWN

Belgische campagne voor vrede tussen Israël en Palestina

Een Belgisch comité van onder meer vakbonden, middenveld- en ontwikkelingsorganisaties heeft vandaag de campagne "60 jaar ontheemd, 40 jaar bezet" gelanceerd. Ze vragen de Belgische regering binnen de Europese Unie en andere internationale instellingen "alles in het werk te stellen om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken" tussen Israël en Palestina.

ABVV/FGTB, ACV/MOC, 11.11.11 en CNCD, UPJB, COCABE, H-VV, KifKif, APP en ABP namen het initiatief voor de campagne. Eind maart bezocht een delegatie van deze organisaties Israël en de Palestijnse gebieden.

Dringende maatregelen
Ze legden hun eisen vast in een platformtekst en roepen nu iedereen op die tekst te tekenen. De organisaties vragen dringende maatregelen om de Israëlische staat te dwingen zich terug te trekken uit de bezette gebieden, de kolonies op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem te ontmantelen en de Muur volledig af te breken.

De delegatie vraagt voorts een hervatting van de onderhandelingen tussen Israël en Palestina en een einde aan de politieke, sociale en economische isolatie van de bezette Gazastrook.

Verbrokkeling Palestina
De organisaties onderstrepen het verschil tussen de realiteit op het terrein en het beeld dat de mensen hebben van het Israëlisch-Palestijns conflict. Ze hekelen de paradox tussen het vredesproces dat een leefbare, Palestijnse staat en een veilige Israëlische staat wil creëren enerzijds en de feiten op het terrein die dit hypothekeren anderzijds. "Er is zo een verbrokkeling van Palestina dat het onmogelijk is dit proces terug te draaien", zegt Rik Coolsaet, professor Internationale Betrekkingen van de Universiteit Gent.

Informatieronde
Van 10 tot 17 april loopt een informatieronde met Badil, een Palestijnse organisatie die streeft naar de erkenning van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, en Zochrot. Die laatste vereniging informeert de Israëlische burgers over de Nakba (de "ramp", de gebeurtenissen in 1948 na het uitroepen van de Joodse staat) om zo "Israëli's en Palestijnen samen te brengen zond hun gezamenlijke pijnlijke geschiedenis".

Pleinanimatie
Op 16 mei komt er op het Muntplein een pleinanimatie. Thema is de verdwenen Palestijnse dorpen. De slotactiviteit volgt op 18 mei in Brussel. Dan worden er debatten en culturele acts gehouden. (belga/ka)

Lees meer