Belgische hulpverleners willen zevende kind uit Syrië naar België halen

Behalve de zes kinderen van IS-strijders die al naar ons land komen, is er nu een zevende kind in Syrië dat de Belgische hulpverleners willen repatriëren. Het kind is anderhalf jaar oud en bevindt zich door ondervoeding in kritieke toestand.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“We hebben gisteren vernomen dat het kind zich in Al-Hol bevond”, zegt delegatieleider en VUB-professor Gerrit Loots vanuit Syrië per telefoon aan De Morgen. “Door enorme ondervoeding is het er slecht aan toe. Het kind eet niet meer en drinkt niet meer. Nu weten we dat het is opgenomen in een veldhospitaal. Wij proberen daar contact mee op te nemen.” 

De Koerdische Autoriteiten willen volgens Loots toestemming geven om het kind naar België te repatriëren. Maar voorlopig is dat nog erg moeilijk gezien de kritieke toestand van het kind en omdat er nog geen akkoord is met de Belgische overheid. “Op dit moment is het dus nog uitgesloten”, zegt Loots. “Maar als het nodig is, zijn we daartoe bereid.”

De FOD Buitenlandse Zaken was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    In die kampen is er een rangorde. Een kind zonder een volwassene die er voor zorgt, bengelt helemaal onderaan aan die ladder en verkommert. De Koerden trekken nochtans al maanden aan de alarmbel!

  • Fran Vans

    Dit kan toch geen probleem zijn als het een Belgisch kind is.

Lees meer