Belgische marine redt ruim 200 vluchtelingen op Middellandse Zee

Het Belgische marineschip Godetia is vandaag op de Middellandse Zee een schip met meer dan tweehonderd bootvluchtelingen aan boord te hulp geschoten. De motor van het vaartuig bleek in panne, zo vernam Belga uit goede bron.

De Godetia is sinds zondag actief op de Middellandse Zee, in kader van de Europese missie Triton en de inspanningen om te voorkomen dat bootvluchtelingen op weg naar Europa zouden omkomen. Directe aanleiding was de ramp vorige maand waarbij meer dan achthonderd mensen verdronken.

Het schip dat de Godetia vandaag te hulp schoot, had 195 tot 250 mensen aan boord. Een zeventigtal, vooral vrouwen en kinderen, is al aan boord gegaan van de Godetia, aldus een betrouwbare bron in Brussel. Doel is om alle opvarenden aan boord te nemen en hen veilig en wel naar een Italiaanse haven te brengen, klinkt het bij militaire bronnen.

Het Europese grensagentschap Frontex bevestigde vrijdag dat "het incident" omstreeks 14.00 uur nog aan de gang was. De zoek- en reddingsactie loopt in samenwerking met Frontex en de Italiaanse en Maltese autoriteiten.

Het commandoschip Godetia en zijn 110-koppige bemanning blijft maximaal twee maanden ter plaatse. De Belgen mogen geen schepen in beslag nemen of mensensmokkelaars vasthouden, maar wel vluchtelingen in nood aan boord halen of op sleeptouw nemen.

De operatie staat los van de Europese plannen om indien mogelijk ook smokkelschepen in beslag te nemen en te vernietigen. Daarvoor is eerst een VN-mandaat nodig, onderstreepten Defensieminister Steven Vandeput en zijn buitenlandcollega Didier Reynders eerder deze week nog. Of toch minstens een duidelijke vraag van de verschillende machthebbers in het verdeelde Libië, waar veruit de meeste mensensmokkelaars actief zijn.

Lees meer