BELGA

Belgische militair heeft gemiddelde BMI van 26,3

De Belgische militair heeft een gemiddelde Body Mass Index (BMI) van 26,3 kg/m2, stelt Defensieminister Steven Vandeput. Dat is een verbetering in vergelijking met 2012, toen de gemiddelde BMI 26,8 kg/m2 bedroeg. In 2007 deed de Belgische militair het met 26,2 kg/m2 iets beter dan vandaag.

BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft en veel gebruikt wordt om bij volwassenen een indicatie te bekomen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. Vanaf een index van 25 wordt van (licht) overgewicht gesproken. Boven een waarde van 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas.

Leeftijdsgebonden
Uit de cijfers van Vandeput blijkt dat de BMI van de militairen stijgt met de leeftijd. In de leeftijdsgroep onder 30 blijft bijna iedereen onder een BMI van 25. Het best scoren vrouwelijke officieren (23), het slechtst de mannelijke onderofficieren (24,5). In de leeftijdsgroep van 30 tot 39 jaar hebben de mannelijke onderofficieren (25,8) en vrijwilligers (25,9) een gemiddeld BMI boven 25. Bij de 40- tot 49-jarigen en 50-plussers zijn vrouwelijke officieren (respectievelijk 24 en 23,1) nog de enige onder 25. Mannelijke onderofficieren (27,2 en 27,6) en vrijwilligers (27,5 en 27,8) scoren in beide leeftijdsgroepen telkens het slechtst.

Digitale diëtist
Hufkens gaat de minister volgende week in commissie bevragen over mogelijke maatregelen om de fysieke paraatheid van de strijdkrachten op peil te houden. Zelf pleit het Kamerlid er alvast voor om militairen met een BMI boven 27 verplicht te laten deelnemen aan het programma van de digitale diëtist. Momenteel nemen ruim 800 militairen aan dat programma deel en dat blijkt uitstekende resultaten op te leveren. In twee maand tijd verliezen ze gemiddeld vier kilogram.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer