Zakenman George Arthur Forrest.
BELGA Zakenman George Arthur Forrest.

Belgische miljardair George Forrest ontkent betrokkenheid bij "Kazakgate"

De Belgische miljardair George Arthur Forrest, die gisteren door de Franse site Mediapart werd genoemd in de zogeheten 'Kazakgate', ontkent dat hij hiermee te maken heeft. Hij zegt dat hij "nooit Patokh Chodiev heeft ontmoet, en ook geen enkele band met die persoon heeft". Forrest zegt dat vandaag in een persbericht.

Volgens Mediapart zou Forrest, die actief is in de mijnbouwsector van centraal Afrika, 95.000 euro hebben overgemaakt aan Jean-François Etienne des Rosaies, een voormalige adviseur van Nicolas Sarkozy. Etienne des Rosaies werd in maart in beschuldiging gesteld van corruptie.

Volgens de Franse pers zou deze raadsman vanuit het Elysée een operatie opgezet hebben om de Belgisch-Kazakse zakenman Patokh Chodiev te helpen bij het sluiten van een helikopterontract tussen Frankrijk en Kazakstan. Chodiev wordt in België door het gerecht vervolgd voor witwaspraktijken in een dossier van Tractebel.

Mijn cliënt heeft nooit zijn invloed heeft aangewend ten voordele van Patokh Chodiev

Meester Bruno Illouz, de Franse advocaat van Forrest

Forrest ontkent

Meester Bruno Illouz, de Franse advocaat van Forrest, heeft Mediapart laten weten dat zijn cliënt "nooit zijn invloed heeft aangewend ten voordele van Patokh Chodiev".

De Franse pers noemt nog een Belg in de zogeheten Kazakgate, met name politicus Armand De Decker (MR). Ook hij zou zijn invloed aangewend hebben ten voordele van Chodiev en twee van zijn vennoten. De liberale politicus heeft dat altijd ontkend. Hij zegt dat hij alleen in de hoedanigheid van advocaat heeft gewerkt voor Chodiev in het dossier Tractebel.

Lees meer