BELGAIMAGE

Belgische regering laat reizigers van buiten Europa toch nog niet toe

De Belgische grenzen gaan dan toch niet open voor niet-Europese landen. Dat heeft de federale ministerkern vandaag beslist. De Europese Unie had een lijst van 15 niet-Europese landen opgesteld die weer toegelaten zouden worden op het continent, maar België neemt die niet over.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reizen buiten Europa zal nog niet voor meteen zijn. Eerder had de Europese Unie een lijst opgesteld van 15 niet-Europese landen waar Europeanen opnieuw naar konden reizen. De inwoners van die 15 landen waren ook opnieuw welkom in Europa. Het gaat over Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Montenegro, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. China mocht ook opnieuw, met de voorwaarde dat het land ook opnieuw Europese burgers zou toelaten. 

Het ging wel slechts om een Europese aanbeveling: de EU liet ruimte aan elke lidstaat om zelf te beslissen om ook effectief de grenzen open te stellen voor deze landen. De Belgische federale regering heeft nu beslist inwoners van deze landen nog niet toe te laten. Dit komt omdat de sanitaire toestand van negen van deze landen dat niet toelaat. De vijf andere landen laten momenteel nog geen Belgen toe, waardoor de regering niet geneigd is om hun inwoners wél toe te laten. Hier geldt dus de regel van de wederkerigheid. 

Als onze buurlanden reizigers uit de 15 landen wel zouden toelaten, komen er sporadische, onaangekondigde  grenscontroles om te vermijden dat die reizigers via de buurlanden ons land zouden binnenkomen. Een evaluatiecel (de Celeval) zal de lijst geregeld tegen het licht houden. Daarbij zal ze rekening houden met de besmettingscijfers en met regio’s waar al dan niet (opnieuw) lockdownmaatregelen gelden.

Lees ook:

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat je wèl veilig kan reizen en geeft aantal tips mee

Van Spanje en Duitsland tot Italië: op deze plaatsen zijn maatregelen weer verstrengd na nieuwe corona-uitbraken

Op reis naar het buitenland? Op deze websites vind je alle informatie over de coronasituatie ter plaatse

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Raf Coppens

    gewoon alle landsgrenzen dicht houden en dit voor elk land in heel Europa en de zaak is opgelost.

  • constan vriel

    onze eigen burgers met hun gezond verstand zullen de problemen wel terug invoeren.

Lees meer