Beeld ter illustratie, Covid-19.
Photo News Beeld ter illustratie, Covid-19.

Belgische sneltest voor coronavirus krijgt goedkeuring

Naast de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria, die er slechts in een beperkte hoeveelheid zijn en die enige tijd kosten, is er nu een volledig nieuwe coronatest op de markt die binnen het kwartier resultaat geeft. Dat bericht de Franstalige openbare omroep RTBF. Het gaat om een "antigene" test, die reageert op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken. De detectie gebeurt via het luchtwegsecreet in de neus-keelholte van de patiënt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het is het bedrijf Coris BioConcept uit Gembloux (Namen) dat de test heeft ontwikkeld, samen met het Universitair Laboratorium Brussel, LHUB-ULB, en andere partners, waaronder het Laboratorium van de Universiteit van Luik en het Nationaal Referentiecentrum Pathogenen. Afgelopen weekend werd de test getest bij 250 patiënten op de spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en het Universitair Ziekenhuis van Luik. Bij zeven op de tien patiënten met een verhoogde virale lading van Covid-19 leverde de sneltest een positieve diagnose op.

Op basis van die resultaten heeft het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) beslist om Coris BioConcept toelating te geven om de tests te verkopen en verdelen. Belangrijk om rekening mee te houden is dat de tests minder precies zijn dan de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria. Toch zouden ze het mogelijk maken om in eerste instantie tijd te winnen en sneller een behandeling te starten. 

De ontwikkelaars hopen dat de FOD Volksgezondheid de tests op nationaal niveau zal uitrollen, om de kosten te drukken, en de behandeling van patiënten te verbeteren. De Brusselse ziekenhuizen van het Iris-netwerk en het Erasmusziekenhuis gaan de sneltests vanaf nu al gebruiken, bericht de RTBF.

Marc Van Ranst reageert positief op de sneltest voor corona. “Deze test zal zeker zijn nut bewijzen”, aldus de viroloog. “De nieuwe antigene test zal de diagnostiek in ziekenhuizen zeker versnellen, want op vijftien minuten is er resultaat. Als het resultaat positief is, is er zeker sprake van besmetting. Bij een negatief resultaat blijft er onzekerheid, omdat de gevoeligheid slechts 70 procent bedraagt. Om zekerheid te verkrijgen, zal in een aantal gevallen, zoals bij een ziekenhuisopname, bij een negatief resultaat dan ook nog steeds de labtest uitgevoerd worden”, zegt Van Ranst.

Lees ook:

Amper 40 jaar en erg sportief, maar toch sterft Brusselaar aan coronavirus: ‘Een gouden hart is gestopt met kloppen’ (+)

“We hebben de snelheid onderschat”: alles wat we nu écht weten (en wat nog niet) over Covid-19 (+)

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Baeyens

    Ik zou toch maar afwachten om die sneltest te gebruiken tot dat hij écht getest is.

  • LUC CATTRYSE

    Gaat dit gratis zijn of betalend

Lees meer