Belliraj smokkelde wapens in doodskisten

Terreurverdachte Abdelkader Belliraj, uit Evergem, smokkelde wapens naar Marokko in kisten van overleden moslims. Dat zeggen goed ingelichte bronnen aan Het Laatste Nieuws. "Een geniale manier om verboden spullen te versassen, want gesloten kisten worden niet meer geopend", zo klinkt het.


Indrukwekkend
Toen de bende van Belliraj half februari gearresteerd werd in Marokko, vond de politie een indrukwekkend wapenarsenaal. De illegale wapens waren allemaal afkomstig uit België. Belliraj smokkelde vanaf 1993 wapens naar zijn thuisland.

Lijkschennis
Er zijn nu sterke aanwijzingen dat dat gebeurde met doodskisten. Het grote voordeel van zulke transporten is dat douane en politie gesloten kisten niet controleren of openen. Dat zou lijkschennis zijn. "Via handlangers drong Belliraj binnen bij begrafenisondernemingen die moslims repatriëren", zeggen de bronnen van de krant. "Hij stopte wapens in kisten met lijken. Er werden ook kisten verstuurd met enkel wapens en geld, zonder lijken."


Jamal Ben Tahar, directeur van Pompes Funèbres Islamiques de Belgique ("Islamitische Begrafenisonderneming van België") in Brussel die jaarlijks tot 500 overledenen repatrieert, gelooft niet dat smokkelaars van zijn organisatie misbruik kunnen maken.

Belliraj, die op 18 februari in Marokko gearresteerd werd op verdenking van terrorisme, wordt in België verdacht van zes moorden, overvallen en wapensmokkel vanuit België naar Marokko. (balga/mvl)

Lees meer