Photo News

Ben Weyts begraaft kilometerheffing voor personenwagens: “We gaan het niet door strot van Vlaming rammen”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lijkt de slimme kilometerheffing voor personenwagens helemaal te begraven. Volgens de N-VA-minister is er geen “draagvlak” meer voor de maatregel en is de bevolking “bang gemaakt”. “We gaan dat niet door de strot van de Vlaming rammen”, zo zei hij aan VTM NIEUWS. In plaats van een kilometerheffing om de files aan te pakken, pleit Weyts voor extra investeringen in verkeersinfrastructuur.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft zich jarenlang uitgesproken als een voorstander van een slimme kilometerheffing voor personenwagens. Hij zag het als een mogelijke hefboom in de strijd tegen de files. De invoering van zo’n “budgetneutrale slimme kilometerheffing” staat ook met zoveel woorden in het klimaatbeleidsplan dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd.

Maar de voorbije dagen en weken groeide er kritiek op de plannen. Het Vlaams Belang startte een protestcampagne met bumperstickers en de PVDA lanceerde een petitie tegen de kilometertaks. Binnen de N-VA groeide de vrees voor een ‘Ben-belasting’ (naar analogie met de veelbesproken ‘Turteltaks’).

Daarom zette de partij de bocht in en kwam N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen weekend bij VTM NIEUWS zeggen dat hij “absoluut niet overtuigd” is van het huidige studiewerk. “Het is absoluut niet de bedoeling dat het om een lastenverhoging gaat”, aldus De Wever.

Infrastructuur

Ben Weyts lijkt de kilometerheffing nu helemaal te begraven. Volgens hem is er geen draagvlak meer en is de bevolking “bang gemaakt”. “We gaan dit niet door de strot van de Vlaming rammen”, zo zei hij in VTM NIEUWS. Weyts blijft in theorie en onder bepaalde voorwaarden voorstander van een kilometerheffing. “Maar daarvoor heb je een draagvlak nodig en dat is er vandaag niet”, aldus de N-VA-minister.

Maar hoe gaat Vlaanderen de files dan aanpakken? Weyts pleit voor het optrekken van de investeringen in verkeersinfrastructuur. “We merken voor 2018 voor het eerst een lichte daling van de filezwaarte. Dat is niks om euforisch over te zijn, maar de daling is er vooral op de plaatsen waar we geïnvesteerd hebben”, klinkt het. Daarom stelt Weyts voor om het budget voor mobiliteitsinvesteringen in de volgende legislatuur op te trekken van 10 naar 15 miljard euro. Weyts verwacht dat die extra investering - niet alleen in wegen, maar ook in openbaar vervoer en in de fiets - kan zorgen voor een afname van de files.

Madame Blanche

Weyts herhaalde die boodschap ook bij Terzake. De N-VA-minister zei daar ook dat hij denkt dat de volgende Vlaamse regering geen heffing zal invoeren. “Tenzij men van koers zou veranderen, maar ik zie geen politiek draagvlak. Ik ben Madame Blanche niet, maar ik verwacht niet dat het binnen vijf weken plots anders zou zijn”, aldus Weyts. 

281 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roland Mullender

    Begraven ? nee, vertragen, voor na de verkiezingen ..

  • Steve De Jonghe

    NVA gaat klappen krijgen . Ben zegt eerst A en dank schrik even B en als ze winnen zeggen ze toch A

Lees meer