Ben Weyts (N-VA) wil komaf maken met het aanvechten van de resultaten: “Leerlingen die een B- of C-attest aanvechten - wil ik maximaal paal en perk stellen”.
Photo News Ben Weyts (N-VA) wil komaf maken met het aanvechten van de resultaten: “Leerlingen die een B- of C-attest aanvechten - wil ik maximaal paal en perk stellen”.

Ben Weyts (N-VA) wil einde aan leerlingen die B- of C-attest aanvechten

De kersverse Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), belooft de strenge – maar rechtvaardige – aanpak te hanteren. Zo wil hij komaf maken met het aanvechten van B- of C-attesten. “Leerkrachten geven een C-attest omdat ze daar een goede reden voor hebben, niet om kinderen te koeioneren”, aldus Weyts aan het Nieuwsblad.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Er moet vooral meer waardering komen voor de job, door meer rekening te houden met de mening van leerkrachten”, steekt de nieuwe minister van Onderwijs van wal. “Leerlingen die een B- of C-attest aanvechten - wil ik maximaal paal en perk stellen.”

Dat betekent niet noodzakelijk dat de leerkracht altijd gelijk heeft. Het blijft dan ook mogelijk voor leerlingen om hun resultaten aan te vechten of op zijn minst in vraag te stellen. “Je kan het niet onmogelijk maken. Maar nu deinzen leerkrachten er bijna voor terug om een negatieve evaluatie te geven”, stelt Weyts.

Dat kan volgens hem simpel opgelost worden door duidelijke criteria van evaluaties te vermelden in het schoolreglement. “Leerlingen en ouders ondertekenen dat reglement, dus dan gaan ze contractueel een engagement aan.”

122 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Weyts was zelf een 'beroepsstudent' rechten....dat heeft ons veel centjes gekost, op één jaar, deed hij twee jaar, dus dubbelde telkens...heeft ie gezegd in een interview...dat kon vroeger allemaal....

  • Bart Wijsdekkers

    Als leraar kan ik dit enkel toejuichen. Ik merk in de reacties dat veel lezers denken dat een klassenraad niet objectief gebeurt. Een B- of C-attest veel te moeilijk te geven. De norm is 50% voor de hoofdvakken, de kleine vakken kunnen amper iets doen of er moeten al meer dan 2 of 3 zijn. Gevolg leerlingen doen de moeite niet meer en als leerkracht ben je voortdurend met administratie bezig, want gehaaide advocaten liggen op de loer. Enkel rijke ouders kunnen ook dit trucje toepassen...

Lees meer