Illustratiefoto.
ANP Illustratiefoto.

Ben Weyts stuurt richtlijnen rond ventilatie op school bij na reportage VTM Nieuws: ramen en deuren blijven liefst open

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stuurt de richtlijnen over ventilatie en verluchting in klaslokalen bij. Zo is de aankoop van een CO2-meter aanbevolen en wordt aangeraden om ramen en deuren open te houden. Minstens moet de klasdeur op elk moment op een kier blijven staan. "Als de inzichten evolueren, dan moeten wij mee evolueren. Dan nemen we onze verantwoordelijkheid en actualiseren we de draaiboeken", zegt Weyts.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Experten trekken al enkele dagen aan de alarmbel over de ventilatie op scholen. De aanvoer van verse lucht moet coronabesmettingen via virusdeeltjes in de lucht immers helpen voorkomen. Bij mooi en relatief warm weer kunnen de ramen in klaslokalen nog open, maar in de winter wordt dat een probleem. Bovendien beschikken veel scholen niet over een mechanisch ventilatiesysteem. 

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts bezorgde de scholen eind juni al een draaiboek over ventilatie. Scholen zonder mechanisch systeem kregen de raad om de klaslokalen twee tot drie keer per dag een kwartier te verluchten door ramen en deuren open te zetten. Maar dat lijkt niet voldoende.  

Zo wees een test van VTM Nieuws uit dat de luchtkwaliteit niet beter is wanneer een klaslokaal simpelweg voor de aanvang van de les verlucht werd. Na een halfuurtje lesgeven zonder ventilatie schiet de CO2-concentratie immers weer de hoogte in. En hoe hoger het CO2-gehalte, hoe hoger ook die van eventuele virusdeeltjes. Met de deur én raam open verbetert de luchtkwaliteit dan weer wel.

Ramen en deuren open

Weyts stuurt de richtlijnen nu bij. "Dankzij de voortschrijdende wetenschappelijke en technische inzichten komen we steeds meer te weten over de aanpak van het virus via ventilatie en verluchting", zegt hij in een persbericht. "Zo is het nu duidelijk dat het niet volstaat om klaslokalen slechts enkele keren per dag te ventileren of te verluchten." 

Concreet wordt scholen nu aangeraden ramen en klasdeuren wijd open te zetten, of op zijn minst de klasdeur op een kier te laten staan, zodat lokalen nooit hermetisch afgesloten zijn wanneer er leerlingen aanwezig zijn. Daarnaast wordt een CO2-meter aanbevolen, "als hulpmiddel om na te gaan of een lokaal voldoende geventileerd is". Er komt ook een richtsnoer voor de aankoop van CO2-meters, zegt Weyts. 

Checklist

Tot slot komt er ook nog een checklist voor het binnenmilieu op scholen, zullen experten de preventieadviseurs van de school in een webinar informeren over ventilatie en zal de onderwijsinspectie ter plaatse de ventilatie en verluchting onder de loep nemen. 

"We leren steeds meer bij. Eerst was er veel aandacht voor handen wassen en gezonde afstand, vervolgens beseften we het belang van mondmaskers en daarna groeiden de inzichten rond ventileren en verluchten", aldus Weyts. "Als de inzichten evolueren, dan moeten wij mee evolueren. Dan nemen we onze verantwoordelijkheid en actualiseren we de draaiboeken." 

Lees ook: Ramen open in de klas, zelfs in putje winter? Ventilatie helpt tegen verspreiding Covid-19, maar niet elke school heeft er de middelen voor (+)

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johny vanderlinden

    't Zou in het parlement ook niet miskomen dat de vensters eens open blijven staan, misschien waaien er dan nieuwe ideeën binnen.

  • An Meynaerts

    Mensen lief met wat is men bezig, ik kom uit de tijd dat er kachels stonden in de klas en dat alleen de vensters open gezet werden tijdens de speeltijd. Er zaten dan ook tussen de twintig en vijfentwintig leerlingen in de klas en ja ik leef nog. Er werd niets gemeten en er werden geen regeltjes zoals nu gemaakt. Ik denk dat onze politiekers doorgedraaid zijn. Stop a.u.b. met die stommiteiten!

Lees meer