kos

Bende die 22 illegalen in bestelwagen propte krijgt 30 maanden cel

De Brugse correctionele rechtbank heeft vier Koerdische mannen veroordeeld tot 30 maanden effectieve celstraf wegens mensensmokkel. In hun bestelwagen werden midden januari liefst 22 illegalen aangetroffen. Ze moeten elk ook een geldboete van 84.000 euro betalen.

In de nacht van 13 op 14 januari werden op de parkings langs de E40 controles gehouden tegen mensensmokkel. De snelwegparkings in Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere worden immers frequent gebruikt om vluchtelingen in vrachtwagens te verstoppen. In Westkerke stapten de vier verdachten uit een bestelwagen. Toen ze de politie in de gaten kregen, sloegen ze op de vlucht. Onder andere met de hulp van een helikopter konden ze toch ingerekend worden.

"Als sardientjes in een doosje"

"In de Ford Transit zaten 22 mensen als sardientjes in een doosje. Acht van hen waren minderjarig. De vier smokkelaars zaten vooraan in het voertuig", aldus procureur Frank Demeester. De vier beklaagden hielden vol dat ze zelf gesmokkeld werden. Baran S. beweerde bijvoorbeeld dat hij achteraan zat, maar langs voor uitstapte toen de politie kwam. Om die stelling te toetsen werden 22 aspirant-politieagenten op dezelfde wijze in de bestelwagen gepropt. Het verhaal van Baran S. bleek heel onwaarschijnlijk te zijn.

Door een recente wetswijziging worden boetes voor mensensmokkel vermenigvuldigd met het aantal slachtoffers. In dit geval betekent die nieuwe wet dat de vier beklaagden elk ook tot een effectieve geldboete van 84.000 euro veroordeeld werden.

Lees meer