Mozkito

Bende oplichters die gisteren werd opgerold, maakte minstens 6,5 miljoen euro buit

De bende autodieven die gisteren werd opgerold, zou minstens 620 slachtoffers gemaakt hebben en 6,5 miljoen euro buitgemaakt hebben. Dat meldt het federaal parket. De grootscheepse politie-operatie vond plaats in het Brussels gewest, Vlaams-Brabant en Henegouwen en was gericht tegen oplichters uit het Roma-milieu. Naast caravans, wagens en onroerende goederen nam de politie ook 23 luxehorloges en een hele reeks vuurwapens in beslag

Meer dan 1.200 politiemensen voerden gisteren een 200-tal huiszoekingen uit. In totaal werden 52 personen opgepakt, van wie er al 24 onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. Het gaat voornamelijk om Fransen en Belgen. Ze werden in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie en oplichting. Negentig caravans, 91 wagens en 34 huizen, villa’s en flats werden in beslag genomen, net als 1 miljoen euro cash, een automatisch wapen, verschillende handvuurwapens en ettelijke geweren. In Frankrijk nam het gerecht ook een terrein in beslag. 

“De jeugd- en familiesecties van verschillende lokale parketten werden ingeschakeld voor eventuele problemen die zich zouden voordoen met de huisvesting van families en/of minderjarigen”, meldt parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. 

Het onderzoek naar de criminele organisatie ging bij het federaal parket in oktober 2018 van start maar de voorbije twee jaar zou de organisatie meer dan 620 feiten gepleegd hebben. De daders gingen veelal op dezelfde manier te werk. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden, voornamelijk op de site Autoscout 24, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden de wagen met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. 

Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept. De meeste verdachten zouden afkomstig uit het Oost-Europese Roma-milieu.

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssen

    Roma uit oost-europa? En? Werden hun bezittingen, vergaard door oplichting, in die 'europese' landen dan ook aangeslagen of mogen ze die behouden? Dient de eenmaking van eu niet voor grensoverschrijdende misdrijven en fraude, alleen om onze SZ leeg te zuigen? Haal die 6,5 miljoen maar terug!

  • eric maier

    De smartphone betalingen is de meest onveilige van allemaal. Ten eerste zijn de viruskillers alles behalve up to date, laat staan dat het volledige pakketten zijn om deze te beveiligen. Zo infiltrernen talrijke slimme virussen uw smartphone zonder je het doorhebt. Ook betalingen in de winkel kunnen per direct gehackt worden door iemand met een tootlje op zijn mobile, alles werkt op radiofrequenties. Domme mensen die betalen of betalingen aanvaarden via smartphone / tablet.

Lees meer