V.l.n.r. Alain de Muyser (Secretaris-Generaal Benelux), Jean-Louis Six (Belgisch ambassadeur), Han-Maurits Schaapveld (Nederlands ambassadeur), Sam Tanson (Luxemburgs minister van Justitie)
Twitter Benelux Union V.l.n.r. Alain de Muyser (Secretaris-Generaal Benelux), Jean-Louis Six (Belgisch ambassadeur), Han-Maurits Schaapveld (Nederlands ambassadeur), Sam Tanson (Luxemburgs minister van Justitie)

Benelux-landen gaan nauwer samenwerken in strijd tegen mensenhandel

België, Nederland en Luxemburg gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen mensenhandel en voor een betere bescherming van slachtoffers van mensenhandel. Dat hebben de drie landen vandaag afgesproken in Luxemburg. Op de Internationale Dag van de Mensenrechten hebben de drie landen een intentieverklaring ondertekend die moet leiden tot een betere samenwerking in de strijd tegen mensenhandel. 

Zo is het onder meer de bedoeling een aantal lacunes in de slachtofferbescherming weg te werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bescherming van slachtoffers uit derde landen die zijn uitgebuit op een ander grondgebied dan dat van het land waar zij hulp en bijstand zoeken. "Met de ondertekening van deze intentieverklaring geven de drie Benelux-landen een voorbeeld van hoe staten slachtoffers van mensenhandel kunnen ondersteunen", luidt het in een persbericht. 

Naast een betere slachtofferbescherming hebben de landen ook afspraken gemaakt voor een betere uitwisseling van goede praktijken en trends tussen de buurlanden. Politici, justitie, maatschappelijk werkers en ngo’s moeten actief samenwerken om een snelle en doeltreffende bijstand aan de slachtoffers te waarborgen.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nico Gordini

    Zo is de EU ook begonnen. (EGKS, EGG EG, ....)

  • Kristine Delacourt

    En wordt er ook meer ondernomen tegen de mensensmokkelaars zelf?

Lees meer