Beperkingen voor oefenvluchten op luchthaven Wevelgem

De provincie West-Vlaanderen legt de luchthaven van Wevelgem een aantal voorwaarden op voor oefenvluchten en doorstartvluchten. Het gaat voorlopig nog om een proefproject, dat de komende twee jaar zal lopen. Dat meldt de provincie.

Het aantal oefenvluchten en doorstartvluchten is de jongste jaren toegenomen. De West-Vlaamse deputatie wil dit nu met een uitgebreid pakket aan bijkomende maatregelen beperken tot een aanvaardbaar niveau. De provincie West-Vlaanderen nam de beslissing over de tijdelijke voorwaarden na het verzoek van de Vlaamse afdeling milieu-inspectie.

De huidige milieuvergunning bevat al een aantal beperkingen inzake doorstartvluchten. Zo is er een algemeen verbod op zon- en feestdagen, tussen 12 en 14 uur op zaterdagnamiddag, in juli en augustus vanaf 12 uur op zaterdagnamiddag, en na 18 uur.

De deputatie legt geen nieuwe quota op over het aantal oefenvluchten, maar breidt wel de voorwaarden uit. Zo mogen er nog maximaal drie in plaats van vier oefentoestellen tegelijk in circuit zijn, het aantal doorstarten op zaterdag wordt verankerd en er moeten een klachtenmeldpunt en een geluidsactieplan komen.

Lees meer