3 Archieffoto: Farid Bamouhammad in 2015.
BELGA Archieffoto: Farid Bamouhammad in 2015.

Beroepscrimineel ‘Farid le Fou’ overleden aan kanker

In het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel is de 51-jarige beroepscrimineel Farid Bamouhammad vannacht overleden. Dat meldt zijn familie. Hij kampte met een veralgemeende kanker in terminale fase. Wegens zijn onvoorspelbare reacties en onhandelbaar gedrag, kreeg hij de bijnaam Farid ‘le fou’.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

 Bamouhammad werd afgelopen woensdag opgenomen op de dienst palliatieve zorgen van het ziekenhuis. Volgens de familieleden die aan zijn ziekbed waakten, werd hij gehospitaliseerd na een hongerstaking van drie weken en een drinkstaking van een week.

Bamouhammad heeft een zwaar gerechtelijk verleden. Hij kreeg in totaal meer dan dertig jaar celstraf voor moord, diefstal met geweld en gijzelnemingen en moest in theorie nog tot 2027 achter de tralies blijven.

Gijzeling en moord

In 1987 werd Bamouhammad veroordeeld tot zes jaar gevangenis voor gijzeling. Enkele jaren later, in 1994, schoot hij een man dood omdat zijn vriendin hem had gezegd dat ze door de man verkracht was. Een maand daarvoor had hij, om dezelfde reden, een andere man proberen te vermoorden. In 1997 veroordeelde het hof van assisen van Brussel hem tot 13 jaar cel wegens moord en poging tot moord.

Tijdens dat tweede proces omschreven de gerechtspsychiaters hem als een gewelddadig en impulsief individu dat “men beter niet als vijand heeft”.

Twee jaar later kwam hij vrij, in afwachting van zijn uitwijzing naar Frankrijk. 

Schoonfamilie

In januari 2000 gijzelde de crimineel in de Quick in Drogenbos zijn schoonfamilie. Hij werd daarvoor in 2002 tot vijf jaar cel veroordeeld.

Tijdens een dag penitentiair verlof in 2005 viel de man echter opnieuw zijn schoonfamilie aan. Hij sloot zijn vroegere schoonmoeder en schoonzus 33 uur lang op in een appartement boven een café nabij de Brusselse Grote Markt. Hij hield er ook korte tijd zijn dochter en een ander kind vast. Hij pleegde die feiten omdat hij vreesde zijn dochter niet meer te mogen zien.

In maart 2007 werd hij daarvoor opnieuw veroordeeld tot tien jaar cel.

3 Farid Bamouhammad tijdens de gijzeling van zijn schoonfamilie in 2005.
Photo News Farid Bamouhammad tijdens de gijzeling van zijn schoonfamilie in 2005.

Sociale onrust bij cipiers

Zijn straffen zat hij onder meer uit in Vorst, Andenne, Doornik, Brugge en Lantin. In verschillende gevangenissen kreeg hij problemen met de cipiers, en zorgde zijn komst voor sociale onrust.

Na zijn passage in Lantin werd de Belgische staat veroordeeld tot een schadevergoeding van 5.000 euro. De burgerlijke rechtbank van Luik oordeelde in maart 2010 dat tijdens zijn gevangenschap in Lantin fouten gemaakt werden, en dat zijn behandeling daar heeft bijgedragen tot zijn psychische aftakeling.

Anderhalf jaar later wees het Luikse hof van beroep het verzoek van Bamouhammad af. Het beroep van de Belgische staat werd ontvankelijk en gegrond verklaard.

Euthanasie

Eind september 2014 raakte bekend dat Bamouhammad euthanasie zou aanvragen. Hij was sinds begin oktober 2014 in hongerstaking na een incident in de gevangenis van Marche-en-Famenne. Zijn gezondheid zou daardoor erg verslechterd zijn. In december 2014 werd hij voorlopig vrijgelaten om medische redenen.

Bamouhammad belandde echter in 2016 opnieuw achter de tralies nadat hij zich na een zware ruzie met zijn vriendin verschuilde in een huis in Mons-lez-Liège (gemeente Flémalle, provincie Luik). De politie gebruikte de grote middelen om hem op te pakken; onder meer een voetbalwedstrijd werd onderbroken.

3
Photo News

Terminaal

In januari 2017 werd bij Bamouhammad kanker in een terminale fase vastgesteld. Hij werd vrijgelaten om medische redenen en gehospitaliseerd, nadat hij eerder al was overgebracht van de gevangenis van Leuze naar de medische vleugel van de gevangenis van Sint-Gillis. Een maand later vloog hij weer de cel in.

Bamouhammad werd nog een aantal keer met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk belandde hij afgelopen woensdag op de dienst palliatieve zorgen van het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel, waar hij vannacht overleed.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marko Decandt

    Ik denk dat er een paar cipiers een fles zullen aftrekken

  • Frank Van den Bulck

    Toch weeral ene minder.

Lees meer