Viroloog Van Gucht in VTM NIEUWS.
VTM NIEUWS Viroloog Van Gucht in VTM NIEUWS.

Besmettingsgraad stijgt van 0,6 naar 0,8: “Geen reden tot ongerustheid”

Het zogenaamde reproductiegetal van het nieuwe coronavirus is in ons land gestegen van 0,6 naar 0,8. Viroloog Steven Van Gucht zei in VTM Nieuws dat we ons op dit moment daar nog niet ongerust over moeten maken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De R-waarde is in België gestegen van 0,6 naar 0,8. Dat betekent dat tien besmette personen gemiddeld 8 andere mensen besmetten. Als die besmettingsgraad boven 1 uitstijgt, is dat slecht nieuws, want dan kan het virus zich weer exponentieel verspreiden. Toch moeten we ons volgens professor Van Gucht op dit moment nog geen zorgen maken over de stijgende besmettingsgraad. “Het zit nog altijd ruim onder 1 en er is geen indicatie dat het aan het stijgen is richting 1 of hoger dan 1", aldus Van Gucht. 

Nog volgens de viroloog is het nog te vroeg om het effect te zien van de versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals de vierpersoonsregel, op de besmettingsgraad. “Dat zullen we pas volgende week of over twee weken kunnen merken, of niet merken. Op dit moment zijn de cijfers heel gunstig, maar we surfen nog op de strenge lockdown van een tijdje terug.”

Om de grenzen weer te kunnen openen met bijvoorbeeld Nederland en/of Frankrijk moeten in de betrokken landen “de risico’s gelijklopend zijn”, legde Van Gucht nog uit. De viroloog vindt ook dat er dan afspraken met de buurlanden moeten worden gemaakt over het opsporen van eventueel besmette personen met wie Belgen in het buitenland in contact kwamen.

Lees ook: 

Coronavirus, Covid-19 of SARS-CoV-2? Dit coronawoordenboek maakt u wegwijs in het coronajargon

OVERZICHT. We zakken onder de drempel van 2.000 patiënten in het ziekenhuis, aantal mensen op intensieve zorgen daalt naar 407

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer