2
UNKNOWN

Betaald verlof voor kind in ziekenhuis nog niet voor morgen

Sp.a-senator Myriam Vanlerberghe preciseerde zaterdagnamiddag dat haar wetsvoorstel om ouders meer kans te bieden bij hun zieke kinderen in het hospitaal te blijven, nog maar net ingediend is. Het wetsvoorstel heeft dus nog een lange weg te gaan. Het voorstel werd wel ondertekend door alle fracties die in de senaatscommissie Sociale zaken vertegenwoordigd zijn, en maakt dus een goede kans om wet te worden.


Maximaal tien dagen 75% van loon
Als het wetsvoorstel wet wordt, hoeven werkende ouders geen onbetaald verlof meer te nemen om bij hun kind te blijven als dat in het ziekenhuis is opgenomen. Maximaal tien dagen zou het Riziv 75 pct van het loon betalen. "Daardoor kunnen ook vaders en moeders die financieel krap zitten, bij het ziekbed van hun zoontje of dochtertje blijven", zegt Myriam Vanlerberghe (sp.a).

Klein verlet
Het wetsvoorstel van Vanlerberghe kreeg in de senaatscommissie Sociale Zaken de handtekening van alle partijen. "Elk jaar worden 175.000 kinderen in ziekenhuizen opgenomen", zegt ze. "Tot dusver moesten ouders zelf 'klein verlet' nemen als ze hun zieke kind wilden bijstaan. Of hopen dat hun werkgever vrijwillig hun loon zou doorbetalen, wat niet overal gebeurt." (belga/lb)

2
UNKNOWN

Lees meer