Betoging tegen Gaza-oorlog loopt uit de hand

De betoging tegen het Israëlisch offensief in de Gaza-strook die zaterdagnamiddag door het centrum van Brussel trok, telde uiteindelijk meer dan 5.000 deelnemers. Volgens de politie ging het om ongeveer 5.200 mensen, de organisatoren zelf houden het op het dubbele. De manifestatie verliep grotendeels in alle rust en waardigheid maar op het einde vond een kleine minderheid jongeren het nodig om keet te schoppen.

Een Israëlische en een Amerikaanse vlag werden in brand gestoken. Er werden leuzen geroepen als "dood aan de joden". De jongeren liepen over auto's en autoruiten werden ingeslagen. De organisatoren probeerden tevergeefs de relschoppers tegen te houden. De manifestatie was rustig verlopen. De overgrote meerderheid betoogde waardig

"Rellen zijn verantwoordelijkheid van Brusselse burgemeester"
De rellen die hebben plaatsgevonden in de marge van de betoging zijn volledig de verantwoordelijkheid van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. Dat zegt Joël Rubinfeld, voorzitter van de Ligue Belge contre l'Antisémitisme (LBCA). "Wij hebben vier maal met burgemeester Mayeur contact gehad", zegt de LBCA-voorzitter.

"Twee maal per telefoon, twee maal per mail. Telkens hebben wij er hem op gewezen dat het gevaar bestond dat een dergelijke betoging uit de hand kon lopen en aanleiding kon geven tot incidenten gericht tegen Joden. De burgemeester heeft nooit een duidelijk standpunt willen innemen, net zoals hij niet heeft willen kiezen om deze betoging toe te laten of te verbieden. Wat er deze namiddag gebeurd is, is dan ook volledig zijn verantwoordelijkheid."

"De stad Brussel had de rechtstaat moeten doen respecteren en ze verbieden. Ze heeft dat niet willen doen en het gevolg is dat er vernielingen zijn aangericht, dat er racistische leuzen zijn geschreeuwd, dat er opgeroepen is om Joden te doden en dat mensen fysiek zijn aangevallen. Enkele weken nadat er in het Joods Museum van Brussel nog vier mensen vermoord zijn, is dat meer dan zorgwekkend."

Joodse en islamitische organisaties drukten eerder hun vrees al uit voor het escaleren van dergelijke betogingen, nadat eerder in Antwerpen ook al antisemitische en gewelddadige leuzen gebruikt werden.

De betogers tonen hun solidariteit met de Palestijnen en schreeuwen hun protest uit tegen Israël. Ze veroordelen de aanhoudende bombardementen en het grondoffensief van het Israëlische leger in de Gazastrook. Ze willen dat er einde aan komt, niet alleen aan het geweld maar ook aan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

Initiatief van burgers
"Er is geen beweging of organisatie die opgeroepen heeft tot deze betoging", zegt Nordine Saïdi, één van de initiatiefnemers. "Dit is een betoging van burgers, die zich verzetten tegen de agressie van het Israëlische leger, dat kinderen doodt, scholen, ziekenhuizen, moskeeën, universiteiten, waterputten en landbouwgronden vernielt."

Problemen metro
De Brusselse metrohalte Centraal-Station is omstreeks 16.40 uur een veertigtal minuten gesloten geweest op bevel van de politie. De tijdelijke sluiting van de metrohalte kwam er op bevel van de politie wegens incidenten. De metrolijnen bleven rijden, maar niemand kon afstappen in Centraal-Station. Sinds 17.15 uur is het metrostation opnieuw bereikbaar.

8
BELGA
8
BELGA
8
BELGA
8
BELGA
8
REUTERS
8
REUTERS
8
BELGA
8
BELGA

Lees meer